Suudi Arabistanlı Gazetecilerden Türkiye'ye Ve AA'ya Övgü

Meslektaşlarıyla Bursa'da temaslarda bulunan Suudi Arabistan'ın önde gelen gazetecilerinden Yasir Muhammed Awad Baamir, "Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özellikle Arap

Meslektaşlarıyla Bursa'da temaslarda bulunan Suudi Arabistan'ın önde gelen gazetecilerinden Yasir Muhammed Awad Baamir, "Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özellikle Arap alemi için liderlik ifade etmektedir. Erdoğan, bizler için liderlik sembolüdür" dedi.

Cidde Başkonsolosluğu, Bursa Valiliği ve Türk Hava Yolları (THY) işbirliğiyle 5 günlük program çerçevesinde Bursa'ya gelen, aralarında Suudi Arabistan Kraliyet Fotoğrafçısı Esa S. Engawi'nin de bulunduğu gazeteciler, tarihi ve turistik mekanları gezdi, çeşitli temaslarda bulundu.

Reklam
Reklam

Vali Şahabettin Harput ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi de ziyaret eden Suudi Arabistan'ın önde gelen gazetecilerinden oluşan 10 kişilik heyet, kentin tarihi ve kültürel varlıkları ile turizm potansiyeli hakkında bilgi aldı.

Bursa programının son gününde İznik'i ziyaret eden heyetteki gazeteciler, AA muhabirinin sorularını cevaplandırdı.

Türkiye'nin dış politika açılımlarını ve Başbakan Erdoğan'ın Arap dünyasındaki imajını değerlendiren El Vatan Gazetesi'nden Yasir Muhammed Awad Baamir, "Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özellikle Arap alemi için liderlik ifade etmektedir. Ortaya koyduğu mücadelesi ve politikasıyla şunu diyebiliriz ki Arap alemini toparladı, onların bir bütün olmalarını ve bir şeyler yapabileceklerini kendilerine hissettirdi. Erdoğan, bizler için liderlik sembolüdür" ifadelerini kullandı.

-Arap baharı-

Mısır'ın yeni yönetimi ile Türkiye'nin ilişkilerine de değinen Baamir, şunları kaydetti:

"Özellikle Türkiye'nin tavırları etkendir Arap Baharı'nın gerçekleşmesinde... Arap Baharı'ndan sonra orada oluşacak demokrasinin şeklinin belirlenmesinde çok büyük bir etken olacaktır. Başa gelen Sayın Mursi de demokratik yöndeki çalışmalarında Türkiye'den örnekler alacaktır. Mursi, sürekli Türkiye ile irtibat halindedir. Türkiye ile Mısır'ın mukayesesini yaptığımızda ikisinin birer uçuşa hazır kanat olduğu kanaatindeyiz. Özellikle Türkiye ile beraber bir tarafında Suudi Arabistan ve diğer tarafında Mısır'ın olması, çok büyük bir güç olacağımızı gösterir. Özellikle ABD ve İran'la ilgili konularda güzel neticelerin olacağı inancındayım."

Reklam
Reklam

-Filistin meselesi-

Filistin'de kanın durması için El Fetih ve Hamas aktörlerinin birleşmesinde fayda olduğunu dile getiren Baamir, "Her ikisi de taraf tutmaktadır. Birleşmeleri halinde bu sorun ortadan kalkacaktır. Asıl bizim korkumuz ve üzerinde durmakta olduğumuz mesele El Fetih grubunun, aradaki anlaşma maddelerine bağlı kalması çünkü bu konuda bu duruma sebep olan ABD'nin müdahalesi ve maddi yönden desteklemesidir. İşte burada Arap kardeşlerim, devreye girip bu açığı kapatmalılar ki, ABD bu bölgeden elini çekebilsin" dedi.

-AA'nın Arapça haber yayını-

Saudi Gazette'den Said Abdullah El Khotani ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun dış politikadaki hassasiyetlerine değindi. Khotani, "Bu liderler, ahlak sahibi ve büyük siyasi tecrübeye sahipler. Bu bölgedeki üstünlükleri bilinmekte. Suriye ve Lübnan konusunda sağladıkları faydalar büyük. Davutoğlu'nun yazmış olduğu kitapta da Türk-Arap işbirliğine gösterdiği fayda ve fikirler ortadadır. Vizeleri de kaldırarak Türk-Arap kardeşliği konusunda büyük adım atmıştır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı'nın (AA) Arapça haber yayınına başlamasının memnuniyet verici olduğunu belirten Khotani, şunları kaydetti:

"AA çok güçlü bir ajans, bunu biliyoruz. Kuvveti ve tesiri herkesçe bilinmekte. Arapça olarak yayına başlaması güzel bir şeydir ki Osmanlı, İslam aleminde 500-600 yıl hükmetmiş bir devlet olarak Arapçaya hakim ve ilgisi alakası olan bir millet. Dolayısıyla gerek Arap ve gerekse Körfez ülkelerine Arapça haber sağlanması önemsenen bir adımdır. Müslüman olmamız ve dilinin de Kur'an dili olması nedeniyle güzel bir çalışma."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz