Suudi Kral son yolculuğuna uğurlandı

Suudi Arabistan Kralı Abdullah, dünyanın en zengin insanlarından biriydi. Altın sarayda oturup, 48 uçakla seyahat ederdi. Dün isimsiz bir mezara gömüldü.

Dün gece geç saatlerde hayatını kaybeden Suudi Arabistan Kralı Abdullah için başkent Riyad'da cenaze töreni yapıldı. Dünyanın birçok noktasından liderlerin de katıldığı törende Kral Abdullah kılınan cenaze namazının ardından defnedildi. 18 milyar dolar serveti olan Kral Abdullah, akrabalarının sırtında bir kefenle taşındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Afrika ziyaretlerini yarıda keserek cenazeye katıldı. Kral Abdullah'ın cenazesi Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki İmam Türki bin Abdullah Camii'ne eller üzerinde getirildi.

Reklam
Reklam

90 yaşında hayata veda eden Kral Abdullah'ın cenazesi ikindi namazına müteakip defnedildi. Cenaze töreni Türkiye saatiyle 14.00 sularında başladı. Törene çok sayıda lider katıldı. Vahabi geleneğine gayri müslimler törene katılamadığı için Riyad'da İslam dünyası liderleri bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika gezisini tören için yarıda kesti. Daha önce törene katılacağı açıklanan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ise, kötü hava koşullarını gerekçe göstererek cenazeye katılmadı.

PRENSLER TAŞIDI

Yeni Kral Selman bin Abdulaziz'e başsağlığı dileyen Erdoğan, cenaze namazı için özel ayrılan protokol alanında yerini aldı. Erdoğan, yeni kral Selman bin Abdulaziz ve kraliyet ailesinin bireyleriyle saf tutarak, önce ikindi namazını kıldı.

Abdullah bin Abdulaziz'in naaşı, Suudi prenslerin sırtında, tabuta konulmadan getirildi.

Daha sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Şeyhi Temim bin Hamed al-Sani, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid, Sudan Devlet başkanı Ömer el Beşir ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile çok sayıda devlet ve hükümet başkanının katılımıyla Abdullah bin Abdulaziz'in cenaze namazı kılındı.

Reklam
Reklam

Abdulaziz'in naaşı, cenaze namazının ardından aile yakınlarının sırtında taşınarak defnedileceği Riyad'taki Ud Kabristanı'na götürüldü.

MÜSLÜMAN OLMAYAN ÜLKE LİDERLERİ TÖRENE KATILAMADI

Vahabi geleneklerine göre Müslüman olmayanlar törene katılamadığı için Riyad'da sadece İslam dünyası liderleri katıldı. Müslüman olmayan ülkelerin liderleri ise ilerleyen günlerde Suudi Arabistan'ı ziyaret ederek yeni Kral Salman'a ve kraliyet ailesinin diğer üyelerine taziyelerini sunacak. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden daha sonra heyetle gidecek.

Cenaze töreni Riyad'daki İmam Türki Bin Abdullah Camii'nde yapılacak. Kral Fahd için de orada yapılmıştı. O da cenaze namazı sonrası El-Oud mezarlığında defnedilmişti.

İSİMSİZ BİR MEZARA GÖMÜLDÜ

Kral Abdullah Vahabi gelenekleri uyarınca isimsiz bir mezara gömüldü. Vahabi geleneğine uygun olarak Suudi Arabistan'da resmi yas ilan edilmiyor. Suudi bayrağı, üzerindeki kelime-i şehadet yazısı nedeniyle yarıya indirilmiyor.

Akşam namazı sonrasında kraliyet ailesinin diğer üyeleri, vahabi imamlar, aşiret liderleri ve önde gelen işadamları, Kral Salman ve Veliaht Prensi Mükrin'e bağlılık yemini edecek.

Reklam
Reklam

20 YIL FİİLEN ÜLKESİNİ YÖNETTİ

Kral Abdullah, Suudi Arabistan'ın kurucusu ve ilk kralı olan Abdülaziz El Suud'un 37 çocuğundan 13'üncüsüydü.

Resmen 2005 yılında kardeşi Fahd bin Abdülaziz El Suud'un yerine tahta geçse de, Kral Abdullah, kardeşinin 1995'te kalp krizi ve felç geçirmesinin ardından fiilen ülkeyi yönetmeye başlamıştı.

Kral Abdullah görevde bulunduğu sürede ülke yönetiminde bazı reformlara imza atmıştı.

Suudi Arabistan'da onun krallığı döneminde din polisinin bazı yetkileri kısıtlanmış; kadınlara da ülke yönetimindeki etkisi çok sınırlı olsa da, Şura Konseyi'nde temsil hakkı verilmişti.

Kral Abdullah ayrıca kadınlara bu yıl yapılacak yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı verileceğini söylemişti.

Anahtar Kelimeler: