Suudi Prens'ten rüşvet yalanlaması

LONDRA (İHA) - İngiliz yayın kurumu BBC'nin Panaroma programında, Suudi Arabistan'a 80 milyar dolarlık silah ihalesine aracılık ettiği için hesabına 2 milyar dolar yatırıldığı belirtilen Suudi Prensi Bender bin Sultan suçlamaları reddetti.

Programda El-Yamamah ihalesini alan İngiliz silah üreticisi BAE Systems şirketinin, İngiliz Savunma Bakanlığı'nın da onayıyla Suudi Arabistan'ın eski Washington Büyükelçisi Prens Bender bin Sultan'a gizlici para aktardığı iddia edilmişti. Prens Bender bin Sultan, kendisine hiçbir ödeme yapılmadığını ve iddiaları hayretle karşıladığını söyledi. BAE Systems da iddiaları reddetti.

Reklam
Reklam

İngiltere Başbakanı Tony Blair ise, BAE Systems ihalesiyle ilgili soruşturmanın durdurulması kararını savundu. Blair, "Soruşturma, hayati önem taşıyan stratejik bir ilişkiye zarar verecekti ve binlerce insanın işine mal olabilecekti" dedi.

Panorama programında yayınlanan habere göre, İngiltere'den Washington'daki Suudi elçiliğine ait iki hesaba yüklü miktarda para transferi yapıldı. Hesaplar, o dönemde burada büyükelçi olan Prens Bender bin Sultan'a uzanıyordu. Prens Bender, aynı zamanda 80 milyar dolarlık El-Yamamah silah anlaşmasının da mimarlarının başında geliyordu.

Yılda 250 milyon doları bulan ödemeler, bu ihale kapsamında satılan uçakların üreticisi BAE Systems şirketi tarafından İngiliz Savunma Bakanlığı'ndan da yetki alınarak yapılmıştı. Ayrıca ödemeler Suudi ve İngiliz hükümetleri arasındaki silah satış sözleşmesinin ekleri arasına "destek hizmet bedelleri" olarak girmişti. Söz konusu ödemeler 10 yılı aşkın süre devam etti.

İngiliz Ağır Dolandırıcılık Dairesi, buradaki "gayri resmi komisyon" uygulamasını ortaya çıkardı, ancak Prens'e akıtılan paranın yasadışı olup olmadığını belirleyemeden soruşturma durduruldu. Hükümet, Suudiler'in güvenlik ve istihbarat alanında iş birliği yapmaktan vazgeçme tehdidinde bulunması üzerine daireyi soruşturmanın devamının kamu yararına olmayacağı konusunda ikna etmişti.

Reklam
Reklam