Suyu kullanmadan parasını ödüyoruz

İstanbul Su Kanalizasyon İdaresi (İSKİ)nin kartlı sayaç uygulamasıyla abonelerden "kullanmadan su parası" toplaması çok sayıda aboneden tepki çekiyor. Aboneler suyu kullanmadan para ödeme uygulamasını doğru bulmuyor.

Alınan bilgiye göre, bugüne kadar İstanbul genelinde yaklaşık 90 bin aboneye kartlı sayaç takıldı. Kartlı sayaç uygulamasına 1999 yılı Ekim ayında başlandı. Kartlı sayaç uygulaması ilk olarak; oteller, restoranlar, özel okullar, özel hastaneler, iş hanları, tek sayaçtan su kullanan apartmanlar ve sitelerde uygulamaya konuldu. 2003 yılından itibaren de, başta okullar, vergi daireleri ve vakıflar olmak üzere resmi dairelerde de kartlı sayaç uygulaması başladı.

Reklam
Reklam

SUYU KULLANMADAN PARASINI ÖDÜYORUZ

Abonelerden sayaç ve montaj bedeli tahsil edilmeyen uygulama İstanbul'daki birçok bölgede oturan vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Aboneler, "suyu kullanmadan önce parasını ödüyoruz. 'Önce öde sonra kullan' gibi bir mantık yürütülmesini anlamış değiliz. Belediye bu parayı önceden toplayıp ne yapıyor, bu konuların açığa çıkması gerekir" diye konuştular. Aboneler kontor bitip bitmediğini anlamanın da zor olduğunu ve bu nedenle sürekli saati kontrol etmek zorunda kalacaklarını belirttiler. Mynet'e tepkilerini ileten bir abone "Parayı önceden aldıkları yetmiyormuş gibi başka sorunlar da çıkacak. Tam duş alırken kontörüm bitse ve su kesilse ne yapacağım. Duştan çıkıp kontör yüklemeye mi gideceğim" diye konuştu.

İSTANBUL'DA 4 MİLYON 600 BİN ABONE VAR

İstanbul'da 4 milyon 600 bin su abonesi bulunuyor. 1999 yılında başlayan kartlı sayaç uygulaması ile bunlardan yaklaşık 90 bin aboneye yeni sayaç takıldı. Ön ödemeyi içeren bu uygulama önceleri oteller, restoranlar, özel okullar, özel hastaneler, iş hanları, tek sayaçtan su kullanan apartmanlar, yazlıkçılar, aynı saatten su kullanan aboneler, yüksek tüketimi olan yerler, toplu konutlar ve sitelerde uygulamaya konuldu. Son birkaç yıl içinde ise konutlarda kartlı sayaç takılmaya başlandı.

Reklam
Reklam

ABONENİN SAYAÇ'I REDDETME ŞANSI YOK

İSKİ'nin bu uygulaması zorunlu olarak gerçekleştiriliyor. Abonenin "ben bu sayacı istemiyorum, bu uygulamaya katılmayacağım" deme şansı yok. İSKİ mevzuatına göre "kurumun istediği yere istediği saati takma" hakkı da bulunduğu için bu karar zorunlu olarak uygulanıyor ve tüm İstanbul'a yayılıyor.

UYGULAMA NASIL ÇALIŞIYOR

Kartlı sayaç kullanan aboneler kendilerine teslim edilen elektronik karta, kartlı sayaç veznelerinden istedikleri kadar kontör yükleterek su kullanıyorlar. Elektronik kart hazırlanırken kartın üzerine sözleşme no, cihaz no, ev/işyerine göre kullanacakları limit bilgileri yükleniyor. Abone kartına kontör yüklettiği zaman veznede kendisine 1 adet tahsilât makbuzu ve 1 adet fatura hemen teslim ediliyor. Faturada karta yüklenen kontör miktarı belirtiliyor. Kontörünü alan abonenin kartına sayaç çapına göre yedek kontör de yükleniyor.