Suyu tasarruf eden İzmirli, "zammı" görmedi

İZMİR (İHA) - İzmir'deki su tasarrufu kampanyasıyla, toplam su tahsilat bedelinin yüzde 10'u oranında tasarruf sağlandı. İşletme giderleri de düşünce, İzmir'in su fiyatı İstanbul'a göre yüzde 15.7, Ankara'ya göre ise yüzde 2.1 oranda daha ucuz kaldı. İZSU Genel Müdürlüğü, buna rağmen yıl sonuna kadar suya zam yapılmayacağını açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü verilerine göre; İzmirliler konutlarda 0-20 metreküp arasındaki suyu ortalama 2.14 YTL'ye tüketiyor. Ankara'da ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen tarifeye göre, Ankaralılar aynı suyu ortalama 2.29 YTL'ye kullanırken, İstanbullular ise İSKİ Genel Müdürlüğü'nün zamlı tarifesiyle aynı su miktarı için ortalama 2,5 YTL harcıyor. Böylece, İzmir'in su fiyatı, İstanbul'a göre yüzde 15.7; Ankara'ya göre ise yüzde 2.1 oranda daha ucuz kalmış oluyor.İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından 27 Nisan 2007 tarihinde başlatılan "Su tasarrufu kampanyası" olumlu etkilerini her alanda gösteriyor. İstanbul, Ankara gibi büyük kentler, artan kuraklık tehdidi ve rezervlerde giderek azalan su miktarı nedeniyle "su fiyatlarına zam yapmak" gibi çeşitli tasarruf yöntemlerine gidiyor.

Reklam
Reklam

BELEDİYE VE VATANDAŞ KAZANDI İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmirlilerin yüksek hemşehrilik bilinciyle destek verdiği "Su tasarrufu kampanyası" sayesinde, işletme giderlerinin düştüğünü ve musluklardan akan suda yapılan tasarruftan dolayı zam yapma ihtiyacı doğmadığını belirtti. Başkan Kocaoğlu şunları söyledi: "İZSU, 2006 yılı itibariyle abonelerden toplam 288 milyon YTL tahsil etti. Su tasarrufu kampanyamızın 1 yıllık tasarruf bedeli ise 25 milyon YTL. Su tasarrufunun, toplam tahsilat bedeli içindeki değeri yaklaşık yüzde 10 oranında gerçekleşti. Yani, İzmirlilerin musluklarından akan su ve ceplerinden çıkan para miktarı bir yıl içinde yüzde 10 düştü. Bu nedenledir ki, İZSU Genel Müdürlüğü, büyük kentler arasında en ucuz bedelle su satmasına rağmen, zam yapma ihtiyacı duymuyor. Oysa İstanbul'da 1 Kasım'dan itibaren uygulanacak yeni tarifeyle zam oranı yaklaşık yüzde 75 olarak gerçekleşti. Ankara ise, 5 Ekim 2007'den itibaren zamlı tarife uyguluyor. İzmirli hemşehrilerime, suyumuza sahip çıktıkları için teşekkür ediyorum. Sanıyorum onlar da, ceplerinden daha az para çıktığı için fazlasıyla memnundur."

Reklam
Reklam