Suyun azı gibi fazlası da zararlı

Su, tartışmasız hayat kaynağı. Uzmanlar her fırsatta günde en az 2 litre su tüketmenin önemini vurguluyor.

Ancak aman dikkat! Her şeyde olduğu gibi su tüketiminde de aşırıya kaçmak sağlık yerine tehlikeye davetiye çıkarıyor. Acıbadem International Hastanesi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır, “Çok su içmek de az su içmek kadar böbreğe zarar veriyor” diyor. Dünyada 2 milyonu aşkın kişinin diyaliz ve böbrek nakli tedavileriyle yaşamını sürdürmeye çalıştığını, üstelik bu sayının her geçen gün katlanarak arttığını belirten Prof. Dr. Çakır, ülkemizde her 6-7 erişkinden birinin de böbrek hastası olduğunu ve günlük yaşantımızda yaptığımız bazı hatalı davranışlarla kendi ellerimizle böbreklerimize zarar verdiğimizi söylüyor. Prof. Dr. Çakır, böbrek sağlığımızı korumanın 5 etkili yolunu mynet.com okurları için anlattı.

Reklam
Reklam

Susuz kalmayın, suya da boğmayın

Her gün vücuda yeterli miktarda su girişi olmazsa böbrekler zehirli maddelerin atılımını gerçekleştiremiyor. Yeterli su tüketmeyen herkesin böbreğinde hayatının bir bölümünde mutlaka işlev bozukluğu meydana geliyor. Sağlıklı bir insanda vücut ağırlığının yüzde 60’ı sudan oluşuyor. Dolayısıyla vücut ağırlığına göre su tüketilmesi gerekiyor. Normal kiloda erişkin bir kadın günde 1,5-2 litre, erkekler ise günde 2-2,5 litre su içmeli. Ancak çok su içmek de tıpkı azı gibi tehlikeli. Günde 4-5 litre su içtiğinizde böbreğinizin idrarı konsantre etme yeteneği zorlanıyor. Bu da vücutta sodyum oranını azaltıyor. Düşük sodyum oranları da beyin fonksiyonlarının bozulmasına yol açıp hayatı tehdit ediyor.

Yemeklere tuz eklemeyin

Vücudun günlük tuz ihtiyacı ortalama 5-6 gram. Bunun yaklaşık 2 gramı yemeklere hiç tuz konulmasa bile gün içerisinde yenilen sebze ve meyvelerden alınıyor. Eğer yenilen yemeklerde kısıtlama yapılmazsa yiyeceklerdeki yüksek tuz vücuda alınıyor. Bunların yanı sıra içeriğinde fazla miktarda tuz bulunan peynir, turşu, salça gibi yiyecekler de fazladan tuz alımına neden oluyor. Bazı durumlarda kişilerin tuz alımı 20-25 gramı bulabiliyor. Ülkemizde ise günde yaklaşık 18 gram tuz tüketiliyor. Tuzun böbrek fonksiyonları üzerinde doğrudan etkisi olduğundan sorun ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

Reklam
Reklam

Düzenli egzersiz yapın

Düzenli egzersiz ideal kiloda ve kan basıncında olunmasına yardımcı oluyor. Bu durum da böbreklerin kanlanmasını sağlıyor. Ayrıca egzersiz esnasında bol su içilmesinin de ihmal edilmemesi gerekiyor.

Sigaraya son verin

Sigaranın zararları pek çok bilimsel araştırmada kanıtlanmış, su götürmez bir gerçek. Böbrekler üzerinde de bu zararlar etkisini gösteriyor. Kan basıncını yükselten sigara, kandaki oksijen oranını da azaltıyor. Bu durum böbreklerin sağlıklı çalışmasını bozuyor.

Tarama testi yaptırın

Acıbadem International Hastanesi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır, kronik böbrek hastalığında yüksek risk grubundaki kişilere yapılacak olan tarama testleri ile hastalığın erken evrede saptanabildiğini, bu sayede ilerlemesinin önlenebildiğini belirtiyor. Özellikle 40 yaşından itibaren yılda bir kez idrar ve kan tahlili yaptırmak büyük fayda sağlıyor.