Suyun önemini en iyi anlatanlar altınla ödüllendirildi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (GASKİ) tarafından düzenlenen ‘Dünya Su Günü’...

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (GASKİ) tarafından düzenlenen ‘Dünya Su Günü’ etkinlikleri kapsamında şiir, kompozisyon, resim konulu yarışmalarda dereceye giren öğrencilere cumhuriyet altını verildi.

Onat Kutlar Salonu’nda gerçekleşen törende suyun önemi konulu konuşmalar ve şarkıların yanı sıra sinevizyon gösterisi yapıldı.

Gaziantep Valisi Erdal Ata, dünyadaki su kaynaklarının yüzde 3’nün kullanılabilir olduğunu, yüzde 70’nin ise tuzlu su olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Bu yüzde 3’lük kısmın yüzde 70’lik kısmının da buzul durumunda olduğunu dikkat çeken Ata, gelecek için kaygılarının olduğunu kaydetti.

Geçmişte duru ve pınarlarda temiz su kullanımının yaygın olduğunu hatırlatan Vali Ata, “Bundan 30–40 sene önceleri dereden akan sulardan insanlar rahatlıkla içebilirlerdi. Ancak şimdilerde içemiyorlar. Denizlerimiz ve ırmaklarımız kirli sular. Dünya nüfusu 6 milyarı geçti. Raporlara göre 600 milyon insan su sıkıntısı çekiyor. Birçok insan da susuzluktan ölüyor. Küresel ısınma devam ettiği sürece ve çevremizi kirlettiğimiz müddetçe su sıkıntısı yaşamaya devam ederiz.” şeklinde konuştu.

GASKİ Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy, toplam 10 yıl içerisinde 600 milyon lirayı toprağın altına koyduklarını söyledi. Bir metreküp suyu Gaziantep’e getirmek için 15 TL harcama yaptıklarını belirten Uslusoy, 2003 yılında 850 bin nüfusu olan Gaziantep’e 91 milyon metreküp su verdiklerini, ancak şuanda nüfusu 2 milyona yaklaşan kente 90 milyon metreküp su verdiklerini kaydetti. Bunun da kayıp ve kaçak oranının azaldığını bu konuda da ciddi başarı elde ettiklerini gösterdiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Toprağın altına yaptıkları yatırımın meyvelerini vermeye başladığını işaret eden Uslusoy, “Ağaç yaş iken eğilir düsturuyla hareket ediyoruz. Küçük yaşlarda öğrencilerimizi ve gençlerimizi suyun önemi ile buluşturuyoruz. Onlarını arasında dereceli yarışmalar düzenliyoruz. Ortaya koyduğumuz ödüller öğrencilerimizin suya olan ilgisini ve önemini gösteriyor.” diye konuştu.

Törende Zirve Üniversitesi’nde öğrenim gören yabancı öğrencilerden oluşan bir koro ise suyun önemini anlatan bir şarkı söyledi. Kenyalı öğrenci Yassir Sait Elbusaidy ise ülkesinde insanların yaşadığı suyun sıkıntılarını anlattı.
Programda şiir, kompozisyon ve resim dallarında dereceye giren öğrencilere birer tam cumhuriyet altını, satranç takımı ve kitap seti hediye edildi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de artan çevre kirliliği ve küresel ısınmanın suyun önemini bir kez daha ortaya koyduğunu bildirdi.

Güzelbey, Türkiye ve Gaziantep’te su konusunda önemli yatırımlar ve atılımların yapıldığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: