20 milyar TL'yi ödemediler dolandırıcılık mı var? T-Bank'ın satışında hesap edilmeyen detay! BDDK onay vermedi...

Türkiye Petrolleri'ni alarak adından söz ettiren Zeren Holding'in Turkland Bank’ı satın alma girişimi olumsuz sonuçlandı. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) satışa engel olurken bu kararda Rusya'dan çekilen ancak ödenmeyen bir kredinin neden olduğu tespit edildi. Kredinin tutarı ise 20 Milyar TL... Bankanın Arap sahipleri ise satıştan hemen vazgeçti.

Zeren Holding'in Lübnan ve Ürdünlülerin ortak olduğu Turkland Bank’ı (T-BANK) satın alma girişimi yarım kaldı. Sebebi ise Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'ndan onay çıkmaması. Son bilgilere göre bankanın yönetim kurulu başkanı Michel Accad sözleşmeyi feshetmek için Türkiye’ye geldi.

SATIŞTAN VAZGEÇTİLER

Michel Accad’in BDDK’dan randevu aldığı belirtildi. Banka yönetiminin satıştan vazgeçtiğini BDDK’ya bildireceği öğrenildi.

RUSYA'DAN ÇEKİLEN KREDİ ENGEL OLDU

Satış devrinin onaylanmamasındaki nedenin ise Zeren Holding hakkındaki Rusya’dan çekilen krediyi ödememesi ve sonrasında başlatılan soruşturma olduğu öğrenildi. Zeren Holding 13 Kasım 2023 yılında BDDK’ya gönderdiği T-Bank’ı devralma dilekçesinde satın alma işleminin onayını istemişti.

Reklam
Reklam

GÜNDEM OLAN SORUŞTURMA

Türkiye Petrollerini alan Zeren Holding sahibi Mustafa Yiğit Zeren’in Moskova Merkez Bankası'ndan aldığı krediyle ilgili soruşturması gündem olmuştu. Odatv’de yer alan haberde Zeren Holding'in Moskova Merkez Bankası'ndan çektiği 20 milyar TL’yi ödemediği iddia edilmişti. Rusya, holding yönetimini İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet etmişti. Zeren Holding de yaptığı açıklamada haklarında bir soruşturma olmadığını iddia etmişti.

“Mostrade Danışmanlık Ltd” (kısaca “Mostrade”) şirketi 2020 yılında Türkiye'de Azerbaycanlı iş adamı Zal Süleymanov tarafından kuruldu. 2020-2022 yılları arasında şirket, küçük ölçekli ithalat-ihracat işlemleriyle uğraştı ve bu ticaret işlemlerinin toplam hacmi 1 milyon doları aşmadı.

Rusya’nın en büyük 5 bankından biri olan “Moskreditbank”ın, Türkiye’de kayıtlı “Mostrade Danışmanlık Ltd.” şirketine karşı 600 milyon dolarlık dolandırıcılık iddiasıyla ilgili yeni skandal ayrıntılar ortaya çıktı.

Bu iddialara göre, “Zeren Holding” şirketler grubunun başkanı Mustafa Yiğit Zeren, kendisine gösterilen güveni kötüye kullanarak Hindistan’a “Mostrade Danışmanlık Ltd.” şirketi üzerinden satılan 600 milyon dolar değerindeki petrolün parasını Dubai’de kendi adına açılmış banka hesabına aktardı.

Reklam
Reklam

Daha sonra bu paraları çeşitli yakınlarının hesaplarına transfer ederek banka hesabını boşalttı ve petrol satış işlemini finanse eden Rus bankası ve “Mostrade Danışmanlık Ltd.” şirketi ile tüm bağlantılarını kesti!

İstanbul savcılığına “Mostrade Danışmanlık Ltd.” şirketine ve onun sahibi Mustafa Yiğit Zeren’e karşı dolandırıcılık davası açıldı.

“Mostrade” şirketini kuran Zal Süleymanov’un F. Hüseynli’ye yakın olduğu bildirilse de, aslında onun şirketin ne Türkiye’de ne de Birleşik Arap Emirlikleri'nde açılmış banka hesapları üzerinde hiçbir tasarruf yetkisi olmadığı ifade edildi.

F. Hüseynli'nin 2022 yılının Ağustos ayından 2024 yılının Mart ayına kadar Rusya’da hapiste olduğu için Mustafa Zeren ile herhangi bir teması da olmadığı, serbest kaldıktan sonra da Hüseynli'nin durumu aktarmak için Mustafa Zeren ile iletişim kurmaya çalıştığı fakat Türk iş insanının onunla iletişim kurmayı reddettiği iddia edildi.

Anahtar Kelimeler: