"Taahhütler kabul edilemez"

ANKARA (İHA) - DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, SP Genel Başkanı Recai Kutan'ı kabulünde Türkiye'nin istemesi durumunda Irak harekatını önleyebileceğini belirterek, "Türkiye'nin katılmaması halinde harekatın başarılı olması çok zordur" dedi.

Ecevit, ABD'nin taahhütlerini kabul etmenin Türkiye'nin menfaatlerine aykırı olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin neredeyse işgal altında bir ülke konumuna sürüklendiğini söyledi. Ecevit, YAŞ kararlarının yargıya açılması konusunda ise TSK'nın bazı iç düzenlemeleri olduğu olduğunu, bu düzenlemelerin gözönünde bulundurulması gerektiğini kaydederek, bu konuda bir önerisinin olmadığını vurguladı.

Reklam
Reklam

SP Genel Başkanı Recai Kutan da, ABD'nin atmakta olduğu adımların, sözkonusu operasyonun Irak ile sınırlı kalmayacağını gösterdiğini dile getirerek, "ABD, Orta Doğu'dan Uzak Doğu'ya kadar yeni bir dünya haritası çizilmesini planlıyor" şeklinde konuştu. Ecevit, bugün DSP Genel Merkezi'nde SP Genel Başkanı Recai Kutan ile biraraya geldi. Görüşme öncesinde gazetecilere bir açıklamada bulunan Kutan, Irak ve Kıbrıs konularındaki gelişmelerin Türkiye'nin önündeki 10 yılını etkileyecek olaylar olduğuna değinerek, "Hükümet, Kıbrıs ve Irak konularında net ve kararlı bir tavır ortaya koymalıdır. Biz ortamda barış ve huzur olsun, insanlar arasında çatışma olmasın istiyoruz" diye konuştu. Kutan'ın ardından söz alan Ecevit de, Türkiye'nin çok ciddi sorunlarla ve sonuçları uzun yıllara uzanacak gelişmelerle karşı karşıya bulunduğunu hatırlattı. Ecevit şöyle konuştu:

"Özellikle Irak ile Kıbrıs konuları ulusumuzu yakından ilgilendirmektedir. Irak konusunda, bizim hiçbir sorunumuz olmayan ülkeye savaş açılmak isteniyor. Bunu içimize sindiremiyoruz.Irak ile her dönemde iyi ilişkilerimiz vardı. Irak'a uygulanan ambargolar Türkiye'ye zarar verdi. ilişkilerin geliştiği bir ortamda patlak verecek bir savaş, Türkiye'ye büyük zarar verecektir".

Reklam
Reklam

Saadet Partisi'nin savaşa karşı bir tutum almasını mutlulukla izlediklerinin altını çizen Ecevit sözlerini, "Tabi ki bu konuda ABD'ye direnmek zor. Ama Türkiye büyük ülke, isterse bu harekatı önleyebilir. Türkiye'nin katılmaması halinde harekatın başarılı olması çok zor" şeklinde sürdürdü.

Ecevit, Kıbrıs konusunda da, bazı çevrelerin Kıbrıs Türklerinin haklarının ortadan kaldırılması konusunda teşebbüste bulunduklarını ifade ederek, "KKTC'nin bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdürmesi sadece KKTC'nin değil, Türkiye'nin de güvenliği açısından önemlidir" dedi. Kutan ve Ecevit daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladılar. Bir gazetecinin, "Türkiye'den üslerin istenmesi, Trabzon ve Sinop limanlarının talep edilmesi, 80 bin askerin Türkiye'de konuşlandırılması ve bu askerlerin ABD hukukuna tabi olmaları konusunda ne düşünüyorsunuz?"şeklindeki sorusunu ilk olarak Kutan cevapladı. Kutan, gelişmelerin açıkça, ABD'nin attığı adımlarının operasyonun sadece Irak'la sınırlı olmadığını gösterdiğini belirterek, "ABD, Orta Doğu'dan Uzak Doğu'ya kadar, yeni bir dünya haritası çizilmesini planlıyor. İran, Somali, Yemen ve Sudan'ın bu kapsamda ABD'nin müdahalesine maruz kalacakları belirtiliyor" diye konuştu. Kutan, 80 bin askerin Güneydoğu'da 5 yıl süreyle konuşlandırılmasının izah edilemez olduğunu da sözlerine ekleyerek, "Değil bu askerlerin transit olarak Irak'a geçirilmesi, üslerin dahi tahsis edilmemesini istiyoruz" ifadesini kullandı. Aynı soruya Ecevit'in cevabı ise şöyle oldu:

Reklam
Reklam

"Bu taahhütleri kabul etmek, bizim menfaatlerimize aykırıdır. Neredeyse işgal altında bir ülke konumuna sürüklenmekteyiz. Bu talepler, sonu gelmeyen binr takım gelişmelere sebep olacaktır. Son derece, üzücü, kaygı verici, asla kabul edilemez istekler bunlar. Bu harekatın caydırılması gerekmektedir. Trabzon ve Sinop limanlarının istenmesini anlamak çok zor. ABD'nin isteklerinin ölçüyü kaçırma noktasına geldiği görülüyor. Türkiye, bölgesinde barışın güvencesidir. Savaş harekatına katılması, Türkiye'nin doğal işlevleriyle çelişen bir durumdur".

Ecevit, "YAŞ kararları yargıya açılmalı mıdır?" sorusunu ise "Türk Silahlı Kuvvetlerinin iç düzenlemeleri vardır. Bu düzenlemeleri gözönünde tutmak gerekir. Bu konuda önerim yok" diye yanıtladı.