Tabii afetin bilançosu 324 trilyon lira

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, 2004 yılının ilk 5 ayında tabii afetten dolayı ortaya çıkan zararın 154 trilyon lira olduğunu belirterek, daha önceki 4 yıllık çiftçilere ödenmesi gereken tabii afet zararı olan 170 trilyon liranın ise halen ödenemediğini söyledi. Bu yıl 53 ilde çiftçilerin tabii afetten zarar gördüğünü aktaran Bakan Güçlü, çiftçilerin ödeme konusundaki beklentilerine ise cevap veremeyeceklerini söyledi.

Malatya Kayısı Birlik tarafından Ankara Dedeman Hotel'de kayısı tanıtım ve lobi toplantısı düzenlendi. Toplantıya Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Devlet Bakanı Güldal Akşit ile milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı. Kayısının pazar payının arttırılmasına yönelik çalışmaların yapılması için düzenlenen toplantıda konuşan Devlet Bakanı Akşit, geçtiğimiz Nisan ayında Malatya'da meydana gelen dondan dolayı zarar gören kayısı üreticilerinin sıkıntılarının çözülmesi gerektiğini belirterek, kayısının tüketimi için ise reklam ve tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Toplantıya gecikmeli olarak katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Güçlü ise "Ülkemiz bir çok üründe dünyada ön sırada. Fındık ve incir, sonrada kayısı geliyor. Özellikle kayısı üretiminde miktarın son 3-4 yılda yüzde 70 artması, kuru kayısı artışının Malatya ağırlıklı olduğu malumunuz. Ancak taze kayısıda bu başarı yoktur. Piyasa talebi dikkate alınmalıdır" dedi.

Konuşmasının büyük bir bölümünü tarım alanlarında meydana gelen tabii afetlere ayıran Bakan Güçlü, 2004 yılının ilk 5 ayında 53 ilde afet meydana geldiğini belirterek, bunun rakamsal değerinin ise 154 trilyon lira olduğunu kaydetti. Güçlü, daha önceki 4 yılda meydana gelen tabii afetlerden dolayı ortaya çıkan zararın ise 170 trilyon lira olduğunu söyledi. Güçlü, tabi afetlerden dolayı 4 yıldan beri her hangi bir ödemenin yapılmadığını ifade etti.

Güçlü, tabii afetlerle ilgili sorunların Bakanlar Kurulu'nda görüşüldüğü anlatıp, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında bir komisyonun kurulduğunu ve konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti. Güçlü, "Çiftçilerin beklentisi yüksek olmasın. Zira bu beklentiyi veremeyiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bakan Güçlü, çiftçiler için tabii afetler karşısında en önemli desteğin tarım sigortası olduğunu, ancak Ocak 2004'de çıkartılmayı planladıkları yasa tasarısını Haziran ayı itibariyle Başbakanlığa getirtebildiklerini söyledi. Güçlü, "Tarım sigortası geleceğe dönük iyileşme sağlar" dedi.