SAMSUN (İHA) - Samsun-Sinop Tabip Odası Genel Sekreteri Opr. Dr. Mithat Günaydın, aşıların içerdiği bazı maddelerin toksit etkiye yol açtığı ve otizme neden olduğu şeklindeki haberlere tepki göstererek, aşının bulaşıcı hastalıklara karşı korunmada en etkin, en ucuz ve uygulanması en kolay yöntem olduğunu söyledi.
Çiçek hastalığının dünyada aşılama yoluyla yok edildiğini vurgulayan Opr. Dr. Mithat Günaydın, "Çocuk felci aşısı 2010 yılında dünyada çocuk felci hastalığını kaldırmak üzere kampanyalarda kullanılmaktadır ve fevkalade etkili olmaktadır.Tetanoz aşısı sayesinde tetanoz sıklığı azalmış durumdadır. Bir aşı uygulamasına başlanması için öncelikle hangi dönemde, kaç dozda yapılırsa en uzun süre ve en yüksek oranda koruyucu olacağı saptanmaya çalışılır. Aşı içinde bakteri üremesini ve aşının çevresel nedenlerle etkinliğini kaybetmesini önleyebilmek üzere bazı maddeler eklenir ve yaygın olarak kullanıma sunulmadan önce yan etkileri araştırılır. Bu yan etkilerin toplumda görülme sıklığı incelenir ve toplum sağlığı için yararlı olup olmadığı değerlendirilir. Tüm bu çalışmaların yapılıp yeni bir aşının geliştirilmesi için ortalama 20 yıl gerekir" dedi.
Halen Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye genelinde ücretsiz uygulamakta olduğu aşılardan bazılarında civa bulunduğunu kaydeden Opr. Dr. Mithat Günaydın, "Civayla otizm arasında ilişki bulunduğu iddiaları ilk olarak Hepatit B aşısıyla ilgili olarak Fransa'da ileri sürüldü. Bir diğer iddia da kızamık ve kabakulak aşısıyla ilişkili olarak tartışıldı. Bu iddialar hiçbir zaman bilimsel olarak doğrulanamadı. Aşılar ve otizmin ilişkisinin araştırılmasının bir nedeni de aşıların yapılma yaşı ile otizmin ilk belirtilerinin ortaya çıkma yaşının benzerlik göstermesidir. Ancak günümüzde civa içeren aşıları yaklaşık 180 ülke kullanmaktadır" diye konuştu.
Çocuk sağlığının iyileştirilmesi çalışmaları içinde bugüne kadar en başarılı olan uygulamanın aşı olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Mithat Günaydın, şöyle devam etti:
"Bebek ve çocukların hastalıklardan korunması, ölüm ve sakatlıkların önlenmesi gibi toplum sağlığı açısından son derece önemli olan aşı, bulaşıcı hastalıklara karşı korunmada en etkin, en ucuz ve uygulanması en kolay yöntemdir ve bu yöntemden vazgeçmek mümkün değildir. Samsun-Sinop Tabip Odası olarak, Sağlık Bakanlığı'nca yapılan aşı kampanyasını olumlu buluyor ve destekliyoruz. Aşılamayla sağlıklı nesiller yetişecektir."