Tadı Acı, Kazancı Tatlı: Jalapeno Biberi

Kumluca'da üretimine başlanan Meksika kökenli jalapeno biberi, üreticisine yüksek kazanç sağlıyor.

Kumluca'da üretimine başlanan Meksika kökenli jalapeno biberi, üreticisine yüksek kazanç sağlıyor.

Keskin acısı, yılda ortalama üç kez hasat edilmesi, fiyatının yüksekliğiyle öne çıkan ve üretiminin tamamı ihraç edilen jalapeno biberi, sera üreticisinin gözde üretim çeşitleri arasına girdi.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, jalapeno biberinin keskin acılıktaki tadıyla öne çıktığını, üreticisine sağladığı yüksek kazancın da çiftçileri üretmeye teşvik ettiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Meksika kökenli bu biberin kilogram fiyatının kış aylarında 12 liraya kadar yükseldiğini anlatan Kayhan, iklime göre yılda üç, dört kez hasat edilen jalapenonun üretiminin tamamının ihraç edildiğini belirtti.

Diğer biber türlerine göre jalapenonun işçiliğinin biraz fazla olduğuna dile getiren Kayhan, ilçe genelinde 21 çiftçinin, yaklaşık 50 dekar alanda jalapeno ürettiğini kaydetti. Kayhan, bir sezonda 170 ton civarında ürün elde edildiğini, ürünün tamamının başta Bulgaristan ve Romanya olmak üzere ihraç edildiğini bildirdi.

Kayhan, "Sera üreticilerimizi her zaman alternatif üretim yapmaları konusunda teşvik ediyoruz. Çünkü alternatif üretimin kazancı daha yüksek. Alternatif ürünler konusunda çiftçilerimize önerdiğimiz biber türlerinden biri de jalapeno" dedi.

-"Getirisi iki kat fazla"-

Bu yıl ilk kez serasında jalapeno üretimi yapan Suat Bars da ürününün tamamının ihraç ettiğini anlattı.

Jalapenonun kilosunun 12 liradan satışa sunulduğuna değinen Bars, "Yurt dışında sos yapılarak tüketildiğini biliyoruz. Verimi yüksek, diğer biber çeşitlerine göre daha dikkatli bir işçilik gerektiriyor. Kök başına verimi ve fiyatının yüksek olmasından dolayı getirisi diğer çeşitlere göre en az iki kat fazla" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bars, diğer biber türlerinin fiyatının ise yıl içinde en fazla 5 liraya kadar çıktığı kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz