Tahıl Ambarında Hububat Hasadı Başlıyor

Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası'nda hububat hasadına sayılı günler kalırken, bu yıl rekoltenin 2.2 ila...

Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası'nda hububat hasadına sayılı günler kalırken, bu yıl rekoltenin 2.2 ila 2.5 milyon ton arasında olması bekleniyor.

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkan Vekili Namık Köklüsoy, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alparslan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında değerlendirmede bulundu. KTB Meclis Salonundaki toplantıda konuşan Namık Köklüsoy, uzun ve soğuk geçen kış nedeniyle bitki gelişiminde 15-20 günlük gecikme olduğunu söyledi. Üretici de azotlu gübre bilincinin oluşması, hastalık ve zararlılarda önemli düşüş yaşanması nedeniyle kaliteli ürün beklendiğini kaydeden Köklüsoy, "Şekerpancarı ve mısır hasadının gecikmesi veya diğer sebeplerle ekimin Kasım ayı ve sonrasına kaydığı alanlarda da soğuk zararının belirginleştiği, bu zararların kışlık olmakla birlikte soğuk hassasiyeti olan çeşitlerde daha da arttığı gözlemlendi. Mart ve Nisan ayı yağışlarının düşük seyretmesi kuraklık riskini ve zararı ortaya çıkarmış, şiddetli esen lodos ve fırtına bazı alanlarda erozyon, mekanik zarar gibi olumsuzluklara sebep olmuştur. Halen devam eden bahar yağmurları ekin üzerinde olumlu etki göstermektedir. Ayrıca sulanan alanlarda gelişim iyi durumdadır. Hastalık ve zararlı yoğunluğunda önemli düşüşler tespit edildi. Üstten azotlu gübre bilincinin oluşması ve hamur olum dönemindeki kısalma beklentisi kalitede yükselişlerin olacağını göstermektedir" dedi.

Reklam
Reklam

KTB Başkan Vekili Köklüsoy, tüm değerlendirmeler ışığında geçen yıl 21. 9 milyon ton olarak gerçekleşen buğday üretiminin bu yıl ülke genelinde yüzde 8-10'luk bir düşüle 20 milyon ton civarında gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü ifade etti. Konya'da rekoltenin çok özel bir yıl olan geçen sezondan yüzde 20 kadar az, ancak uzun yıllar ortalamasının üzerinde olacağını dile getiren Köklüsoy, "Konya'da rekoltenin 2.2 - 2.5 milyon ton arasında olacağı görülüyor. Buna ek olarak üst kalite grubu buğdayın (yüzde 12 üzeri proteine sahip) oransal miktarının artacağı beklenilmektedir" diye konuştu.

SON SULAMADA PROTEİN UYARISI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alparslan, çiftçilere son sulama ile birlikte yapılacak gübrelemeyi hatırlattı. Bu yılki ekimden sonra, hububatın çimlenmesi tamamlayarak kışa istenilen seviyede girmediğini bildiren Alparslan, "Erken gelen düşük sıcaklıklar gelişmeyi geciktirmiştir. Çünkü Kasım ayından itibaren Mart ayının sonuna kadar zorlu geçen düşük sıcaklıklar seyretmiştir. Buğdayın gelişmesini, büyümesini sağlayabilmesi için 4,4 derecelik bir sıcaklık gereklidir. Bu sıcaklık 2011 yılına göre, bu yıl toplam hububatın gelişme döneminde 41 gün daha az olmuştur. Çiftçilerimize uyarımız, bugünlerde son sulama ile dekara 8-9 kilogram düşecek miktarda yüzde 33'lük amonyum nitrat gübresi verdikleri taktirde protein konusunda her hangi bir sıkıntımız olmayacaktır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Alparslan, Konya Ovasında hububat hasadında yüzde 1'lik dane kaybının 15 milyon TL'ye tekabül ettiğini, bu nedenle dikkatli olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: