Tahılda yüksek rekolte beklentisi

Çorum Ziraat Odası Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, hava şartlarının iyi gitmesi nedeniyle tahıl üretiminde

Çorum Ziraat Odası Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, hava şartlarının iyi gitmesi nedeniyle tahıl üretiminde yüksek rekolte beklendiği belirtilerek, “Çiftçilerimizin ürünlerini en iyi şekilde değerlendirebilmeleri için Borsa ve Toprak Mahsulleri Ofisimizin gerekli hazırlıklarını bir an önce yapmasını çiftçilerimiz adına talep ediyoruz.” denildi.

Çorum Ziraat Odası Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizin tahıl üretiminde en ön sıralarda olan İlimizde 2010-2011 üretim sezonunda hava şartlarının da iyi gitmesi sonucu tahıl üretiminde yüksek rekolte beklenmektedir. Çiftçilerimizin ürünlerini en iyi şekilde değerlendirebilmeleri için Borsa ve Toprak Mahsulleri Ofisimizin gerekli hazırlıklarını bir an önce yapmasını çiftçilerimiz adına talep ediyoruz. Oda olarak bu hususta yapılacak çalışmalara her zaman yardımcı olunacaktır. Borsamızın yeni yerinde faaliyete geçecek olması memnuniyet vericidir. Olabilecek bazı aksamalarında ilgili mercilerce görüşülerek giderilmesi temennimizdir.

Reklam
Reklam

Bu arada hasatta oluşabilecek dane kayıplarının asgariye indirilmesi konusunda Tarım İl Müdürlüğünce yapılacak çalışmalara her zaman yardımcı olunacaktır. Tekniğin izin verdiği kaybın üzerinde oluşacak her kayıp gerek ilimiz tarımına gerekse milli ekonomimize büyük kayıplar vermektedir. Bu hususta başka Biçerdöver operatörleri olmak üzere Çiftçilerimize büyük görevler düşmektedir. Operatörlerimizin dikkatleri yanında kontrol elemanlarının uyarılarına önem vermeleri çiftçilerimizin de kontrol elemanlarına yardımcı olmalarını bekliyoruz. Verilecek cezaların pratikte kimseye yararı yoktur.”

‘Anız yakmak, uzun vadede toprağa çok zarar veriyor’Tarlada kalan sapların değerlendirilmesi konusuna da değinilen açıklamada, “Ortalama bir dönümde 150-300kg arasında sap oluşmakta olup bunun 30-60kg arası toplansa dahi tarlada kalmaktadır. Tarlaya atılan saplar çoğu yerde balya ve saman olarak kullanılmakta hayvan beslemede ve kâğıt sanayinde değerlendirilmektedir. Esas sorun toplanamayan saplardan oluşmaktadır. Gerek biçerdöverden atılan gerekse tarlada kalan saplar anız olarak adlandırılmaktadır. Çiftçilerimiz genellikle iyi tohum yatağı hazırlayabilmek için sapları yakmaktadırlar. Kısa vadede bu durum olumlu gibi görünse de uzun vadede çok zararlıdır. İlimiz toprakları Organik Madde açısından bir hayli fakirdir. En ileri teknik anızların toprağa karıştırılarak sapların bir an önce çürümesini sağlamaktır. Üstelik hukuksal olarak anız yakmanın cezaları vardır.

Reklam
Reklam

Ancak burada anızların ne şekilde toprağa karıştırılacağı önemlidir. Bunun için anız mutlaka parçalanmalıdır. Saplar ne kadar çok parçalanırsa o kadar çabuk çürüyecektir. Çürüme için toprak nemi ve sıcaklık da önemlidir. Bu nedenle toprakta mevcut gölge tavından da yararlanılabilinir. Derinlik 5-20cm arasında olacak şekilde ve anızın tamamını gömülmesi şeklinde ayarlanmalıdır. Tarlada dönümde kalacak her 100kg sap için verilecek 1kg saf azot çürümeyi hızlandıracaktır. Teknikte bunun bir diğer adı sap gübrelemesidir. Eğer tarlamızda dönümde ortalama 200kg sap kaldığını tahmin ediyorsak bunu dağıtarak atacağımız yaklaşık 3kg üre veya diğer azotlu gübrelerden atacağımız 5kg çürümeyi hızlandıracaktır. Asit karakterli topraklarda çürüme biraz daha yavaş olacağından bu tip topraklara kireç ilavesi çürümeyi hızlandırır. Bunun için topraklarımızın tahlil yapılıp Ph düzeyinin bilinmesi önem arz etmektedir.

Ziraat Odası olarak mevcut laboratuarımızda en ekonomik ve sıhhatli şekilde her türlü tahlil yapılmaktadır. Hasat sonrası da bu konuda yoğun bir çalışmaya girilecektir. Çiftçilerimizin ahır gübresinin önemini çok iyi kavradıkları tartışılmaz bir gerçektir. Ancak yakılan anızların da ahıra girip çıkmamış bir çeşit ahır gübresi olduğu unutulmamalıdır. Günümüzde tarım topraklarını tehdit eden en önemli husus organik madde azalmasıdır. Topraktan yüksek verim almak maksadıyla yapılan toprak işleme hataları, kimyasal gübreler ve toprak düzenleyici olarak bazı maddelerin bilinçsiz kullanımı, toprakların yorgunluğu, yanlış ilaçlama ve sulamalar ayrıca kullanılan hibrit tohumlar organik madde azalmasının başlıca sebepleridir. Organik maddenin toprakta önemli bir yapı malzemesi olduğu ve yüksek verimin başlıca sebebi olduğu unutulmamalıdır.” denildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz