ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı Cemil Çiçek, tahkim konusunun ulusal mevzuatta yeni baştan gözden geçirilmesi için yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğu belirterek, TBMM'de yapacakları iki yasal düzenlemeyle bu konuda önemli bir adım atmış olacaklarını söyledi.
Bakan Çiçek, TOBB Genel Merkezi'nde düzenlenen ICC 5. Tahkim Semineri'nin açılışında konuştu. Konuşmasında, bilgi teknolojisinde gelinen noktada, gittikçe artan iletişim imkanları neticesinde yoğunlaşan küreselleşmenin, hukuki, kültürel ve ticari boyutlarda inanılmaz etkiler meydana getirdiğini anlatan Bakan Çiçek, giderek daha da gelişen hukuki çözüm yollarının, klasik uyuşmazlık çözüm yollarının daha da ötesine geçilmesi ve alternatif yöntemler bulunması konusundaki ihtiyacı doğurduğunu ifade etti. Bahsettiği hukuki çözüm yollarına alternatif olarak gelişen tahkimin de bu gelişmelerden etkilendiğini vurgulayan Çiçek, "Uluslararası ticari ilişkilerin her geçen gün artması sonucu, uyuşmazlıkların devlet mahkemeleri yerine tarafların seçtikleri hakem ya da hakemlerce çözümü yoluna daha sık başvurulmaktadır. Tahkimin muhtelif tercih nedenleri bulunuyor. Tahkim daha kolaydır. Bu özelliği ile tahkim günümüzde uluslararası tarafsız bir yargı merci olarak görülmektedir" diye konuştu. Bakan Çiçek, tahkim kurullarının uzmanlardan oluşmasının ise bir başka tercih sebebi olduğunu sözlerine ekledi. Taraf iradelerini esas alan tahkimin, çağın sivilleşme ve demokratikleşme eğilimleri bakımından tercihli bir konuma sahip olduğunun söylenebileceğini vurgulayan bakan Çiçek şöyle devam etti:
"Tahkim konusunun ulusal mevzuatımızda yeni baştan gözden geçirilmesi için yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu düşünülmektedir. Bunun için mevcut düzenlemelere paralel olarak ya da mevcut düzenlemeler yeni baştan gözden geçirerek, TBMM'de değerlendirmeye alacağımız Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu önemli bir adım teşkil etmektedir. Güncel ihtiyaçları bu yasal düzenleme sırasında ele alacağımızı ve bu toplantıdan çıkan sonuçların da büyük ölçüde değerlendirileceğini buradan söylemek istiyorum. Yine TBMM Adalet Komisyonu'nda önümüzdeki günlerde görüşülecek olan Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'da da bu anlamda önemli hükümler bulunmaktadır. Bu iki yasal düzenleme gerçekleştiğinde tahkim konusunda önemli bir adımı da atmış olacağız. Bu tür toplantılarda yasal düzenlemelerin en son gelişmeleri dikkate alınması konusunda da çok önemlidir."