Sanık avukatlarının reddi hakim itirazlarını kabul eden daha sonra “10 Sulh Ceza Hakimliği’nin ‘yok hükmünde kararı’ yok hükmündedir” diyen ve suç duyurusunda bulunma kararı alan İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ve tahliye kararlarını verip, Başsavcılığın gönderdiği dosyayı “tahliye kararları yerine getirilsin” diyerek infaz savcılığına tekrar yollayan İstanbul 32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer açığa alındı.
Sanık avukatlarının reddi hakim itirazlarını kabul eden daha sonra “10 Sulh Ceza Hakimliği’nin ‘yok hükmünde kararı’ yok hükmündedir” diyen ve suç duyurusunda bulunma kararı alan İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ve tahliye kararlarını verip, Başsavcılığın gönderdiği dosyayı “tahliye kararları yerine getirilsin” diyerek infaz savcılığına tekrar yollayan İstanbul 32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer açığa alındı.
HSYK Teftiş Kurulu Başkanı’nın emri ve “denetim yetkisi” kapsamında tahliye kararlarının verdiği Cumartesi gecesi iki başmüfettiş görevlendirilmişti. Hakimler ve Savcılar Kanunu ile HSYKT Teftiş Kurulu Yönetmeliği’nin 17. maddesi kapsamında 29 ve 32. İstanbul Asliye Ceza Mahkemelerine denetim emri çıkarılmıştı. Çağlayan’a gidip denetim yetkisini kullanan iki HSYK müfettişi ön raporlarında, yetkisiz şekilde dosyayı görmeden işlem yapan iki hakimin açığa alınmasını teklif ettiler. HSYK, iki hakimi de ön rapor ışığında açığa aldı.
2 HAKİME TEDBİREN AÇIĞA ALMA
29 ve 32. Asliye Ceza Hakimleri haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar tedbiren açığa alındılar. Bu süreçte, açığa alınan hakimlere maaşlarının 3’te 2’sinin ödeneceği bildirildi.
POLİSLERİ TAHLİYE EDEN HAKİM DE AÇIĞA ALINDI
HSYK 2. Dairesi’nin usulsüz dinlemelere ilişkin Şanlıurfa merkezli 11 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında üç polisin tutuklanmasına yapılan itirazların kesinleşmesine rağmen nöbetçi Hakim Habil Kahraman’ın da, yeni bir delil aramaksızın, dosyayı inceleme gereği bile duymadan istihbaratçı polisleri serbest bıraktığı gerekçesiyle yapılan soruşturmada açığa alınmasına karar verdi.
"Kimsenin suç işleme özgürlüğü yok"
Kararı açıklayan HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, "Kimsenin suç işleme özgürlüğü yok. Hakimler, anayasada tarif edildiği üzere, anayasa ve hukuka uygun vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Kanundan kaynaklanmayan yetkiyi kullanan, kanunun emredici hükmüne aykırı karar veren bir hakimin varlığı, kamu düzeni, hukuk güvenliği ve saygınlığı için felaket olacaktır" dedi.
HSYK 2. Dairesi, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ile İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Mustafa Başer'in, haklarındaki soruşturma sonuçlanana kadar tedbiren açığa alınmasına karar verdi. Daire, usulsüz dinlemelere ilişkin Şanlıurfa merkezli 11 ilde gerçekleştirilen operasyonda tutuklanan 3 polisin tahliyesine karar veren nöbetçi Hakim Habil Kahraman'ı da tedbiren açığa aldı. Dairenin hakimler hakkındaki kararları, oy çokluğuyla aldı. Kararı açıklayan HSYK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, 2802 sayıl Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun, 77. maddesinde 'hakkında soruşturma yapılan hakim ve savcının göreve devamının, yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilirse, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verilebileceği'nin hüküm altına alındığını belirtti. Yılmaz, 2802 sayılı yasanın 77. maddesindeki 'yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar' söz konusu olduğunu ifade ederek, 3 hakimin , 77. madde gereğince görevden uzaklaştırmalarına karar verildiğini kaydetti.
2. Daire Başkanı Yılmaz, karara üyeler Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik'in muhalif kaldığını açıkladı. Yılmaz, "Kimsenin suç işleme özgürlüğü yok. Hakimler, anayasada tarif edildiği üzere, anayasa ve hukuka uygun vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Kanundan kaynaklanmayan yetkiyi kullanan, kanunun emredici hükmüne aykırı karar veren bir hakimin varlığı, kamu düzeni, hukuk güvenliği ve saygınlığı için felaket olacaktır" dedi.
TAHLİYE SAVAŞI
Bugün tahliye savaşında önemli bir gelişme daha yaşandı. 32. Asliye Ceza Mahkemesi Karaca hakkında verdiği “tahliye kararı”nda ısrar etti. Savcılığın gönderdiği dosyayı “tahliye kararları yerine getirilsin” diyerek infaz savcılığına geri gönderdi. 29. Asliye Ceza Mahkemesi ise, “10 Sulh Ceza Hakimliği’nin ‘yok hükmünde kararı’ yok hükmündedir” dedi. Mahkeme kararları, “Yok Hükmünde” sayan Sulh Ceza Hakimi ve kararı yerine getirmeyenler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.