Tahliye Olan Eski Batman Belediye Başkanı Kalkan: Buruk Bir Sevinç Yaşıyoruz

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde terör örgütü KCK'ya ilişkin görülen 108'i tutuklu 175 sanıklı davada,...

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde terör örgütü KCK'ya ilişkin görülen 108'i tutuklu 175 sanıklı davada, aralarında 6 eski belediye başkanının da bulunduğu 10 sanık tahliye edildi.

Tahliye edilenler arasında yer olan KCK ana davasında 4 yıla yakın zamandır Diyarbakır cezaevinde tutuklu olan eski Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan’ın evinde büyük sevinç yaşandı. Ailesi ve sevenleriyle kucaklaşan Kalkan, basına yaptığı açıklamada “Elbette insan ailesine, sevdiklerine, yaşadığı kente kavuştuğu zaman mutlu oluyor. Ama mutluluk bütün parçaların bir araya gelmesiyle daha büyük bir önem arz ediyor. Bizim beklentimiz, umudumuz tüm tutukluların serbest bırakılmasıydı, ancak çok az sayıda bir tahliye gerçekleşti. Bu nedenle buruk bir sevinç yaşıyoruz.” dedi.

Reklam
Reklam

İçerde 8 binden fazla Kürt siyasetçisinin tutuklu durumda olduğunu ileri süren Kalkan, KCK ana davasının süreci etkileyen bir ana dava olduğunu, bu coğrafyada yaşayan insanların, barışa hasret Türkiye halklarının beklentilerinden kaynaklı yoğun ilgi gören bir dava olduğunu, ancak beklentilere cevap verilemediğini söyledi.
Tahliyeleri, barış ikliminin bu coğrafyada hakim olması açısından kısmi bir adım olarak değerlendirdiklerini belirten Kalkan, bu konuda özellikle Başbakan'ın büyük bir rol oynaması gerektiğine dikkat çekti. Kalkan, “Basından takip ediyoruz, gerek Adalet Bakanı gerekse Meclis Başkanı ve Başbakan yargıdan şikayet ediyor. Yargıya gittiğin zaman yasal bir çerçevede uygulama yaptıklarını, yasamanın verdiği yetkileri ortaya koyduklarını belirtiyorlar. Sayın Başbakan halkın içerisine giren bir başbakandır. Halkın acılarını yaşayan, yer yer iktidar tarafından dışlanan bir başbakandır. Bunu bilen bir başbakanın bu yapılan siyasi operasyonlara son vermesi lazımdır. Yasal düzenlemeler yapıp hukuku işler duruma getirmesi lazım. O zaman yargı buna uymak zorundadır. Öncelikle bu adımların hayata geçirilmesi lazımdır.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

"BU SÜREÇTEN BÜYÜK BEKLENTİMİZ VAR"

Yaşanan çözüm sürecine ilişkin de açıklama yapan Kalkan, son dört beş aydır çok hızlı gelişmelerin yaşandığını belirtti.
Özellikle Habur olayı ile birlikte iki tarafın da tecrübesizliğinden kaynaklı bir kaza yaşandığını, ama bu sefer işin sıkı tutulduğu ve kontrollü bir şekilde yürütüldüğüne dikkat çeken Kalkan, bu nedenle hem halkın hem demokratik kamuoyunun beklentilerinin çok yüksek olduğuna vurgu yaptı.

Kürtlerin ayrılma gibi bir taleplerinin olmadığının altını çizen Kalkan konuşmasında şunları dile getirdi: “Türkiye kamuoyunda en büyük kaygı ülkenin bölünmesidir. 93 yılından sonra özerklik veya yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gibi yumuşak taleplere geçildi. Bundan dolayı şu anki atmosfer hem iyi hem de beklentiler kamuoyunun kabul edeceği bir seviyeye geldi. Bundan dolayı bu süreçten büyük beklentimiz var. İnanıyoruz ki kısa sürede ülkede yaşayan halklar barış sürecine şahitlik edecektir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz