"Tahliyesi gerekenler tahliye edildi"

Ankara - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Lübnan'dan tahliye edilmesi gereken tüm Türk vatandaşlarının tahliyesinin gerçekleştirildiğini bildirdi.

Yıldırım, tahliye işlemlerinde kullanılan İzmit Belediyesinin Akçakoca Deniz Otobüsünün dün gecen Beyrut'tan Magosa'ya seferini yaparken taciz ateşi açılarak durdurulduğunu ve sabaha kadar bekletildiğini, taciz ateşinin gemiye ya da personeline isabet etmediğini açıkladı.

Yıldırım, bugüne kadar Kanada, İsveç, Avustralya, Danimarka uyruklu 7 bin 194 sivilin Beyrut'tan alınarak Mersin'e çıkarıldığını söyledi.
Yıldırım, İsrail'in hem karadan hem de denizden Lübnan'ı abluka altına aldığını, tahliye operasyonlarında herhangi bir olay çıkmaması,gemiler ve sivillerin zarar görmemesi için ilgili ülkelerin dışişleri bakanlığı ile Türk Dışişleri Bakanlığının İsrail makamlarıyla diplomatik girişimleri koordine ettiklerini belirtti.

Reklam
Reklam

"Bütün bunlara rağmen zaman zaman sıkıntılar oluyor" diyen Yıldırım, uluslararası sular dahi olsa bölgedeki fiili durum nedeniyle gemilerin rotalarını ve hangi kurallara uyacaklarını İsrail askeri botlarının belirlediğini ve tahliyelerin onların kontrolünde yapılabildiğini ifade etti.

Tahliye edilen yolcuların Mersin limanında ihtiyaçlarının karşılandıktan sonra havayoluyla ülkelerine gönderildiğini anımsatan Yıldırım, Kıbrıs Rum kesimine de tahliyelerin yapıldığını bildirdi.

Yıldırım, ne kadar daha tahliye işleminin gerçekleştirileceği sorusunu yanıtlarken "Sayının on binleri geçeceği tahmin ediliyor" dedi.