Tahran Üniversitesi'nde protesto

TAHRAN (İHA) - Tahran Üniversitesi'nde bir grup öğrenci, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen protesto gösterileri çerçevesinde gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmaları için gösteri düzenledi.

Resmi makamlar tarafından konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmazken, geçen hafta boyunca bazı üniversite öğrencilerinin ülke genelinde tutuklandıkları iddia edildi.

Dün de Tahran Üniversitesi'nde, İran Üniversiteleri İslami Öğrenciler Dernekleri Birliği'nin daveti üzerine bir gösteri düzenlendi. "Üniversite; özgürlüğün son mevzisi" başlığı ile düzenlenen gösteriler sırasında, öğrencilerin attıkları sloganlar ve taşıdıkları pankartla bir yandan gözaltındaki öğrencilerin serbest bırakılmasını, diğer
yandan Ahmedinecad hükümetinin politikalarını eleştirdikleri ifade edildi.

Reklam
Reklam

İran basınında yayınlanan haberlerde, gösteriye yaklaşık bin 500 öğrencinin katıldığı belirtilirken, polisin aldığı sıkı güvenlik tedbirlerinin, gösterinin üniversite dışına taşmasını engellediği kaydedildi. İran İstihbarat Bakanlığı, geçen gün bir bildiri yayınlayarak, sahte öğrenci kimlikleri ile yasadışı bir protesto gösterisi hazırlığı içersinde olan bazı kişilerin tutuklandığını duyurmuş, ancak tutuklananların sayısı ve tutuklamaların ne zaman gerçekleştiği konusunda bilgi vermemişti.

Öte yandan Kayhan Gazetesi, dünkü protesto gösterisine katılanların çoğunluğunu Kürt kökenli İranlılar olduğunu iddia etti. Gazete, gösteri sırasında Kürtçe sloganlar atıldığını, taşınan pankartlarda "Kürdistan'ın bağımsızlığı, doğal hakkımızdır", "Bütün bir Kürdistan, Kürk halkın isteği" gibi bölücü sloganlar olduğunu yazdı. Gazete ayrıca dünkü protesto gösterisi sırasında göstericilerin, zaman zaman üniversitenin güvenlik görevlileri ile çatıştıklarını, ayrıca üniversite batı kapısını kırdıklarını
bildirdi.

Reklam
Reklam