Tahrir'den Taksim'e destek

Mısır’da Tahrir Meydanı’nda gerçekleşen gösterilerde öncü rol üstlenen Mısır Bağımsız Sendikalar Federasyonu, Gezi Parkı eylemlerine destek ve polis şiddetine kınama mesajı gönderdi.

Dünya sendikalarından Türkiye’nin dört bir yanında devam eden eylemlere destek ve polis şiddetine kınama mesajları geliyor. Küresel Sendikalar Konseyi (CGU), Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) başta olmak üzere uluslararası sendikalar hareket Taksim Gezi Parkı göstericilerine desteğini sundu.
Mısır Bağımsız Sendikalar Federasyonu, (EIFTU) DİSK’e gönderdiği mesajıyla hükümeti kınadığını ve Türkiyeli işçileri desteklediğini ifade etti.
Mısır’da Tahrir Meydanı’nda gerçekleşen gösterilerde öncü rol üstlenen ve Mısır Devrimi sırasına çok sayıda grev düzenleyen EIFTU’nun Genel Başkanı Kemal Abu Aita gönderdiği mektupta,“Yaşanmakta olan olaylar, İslamcı Arap rejimlerine kıyasla daha gelişmiş olmasına karşın, İslamcı Türkiye modelinin demokratik şöhretinin sadece bir görüntüden ibaret olduğunu göstermiştir” ifadelerini kullandı.
“Gerçek bir demokrasiyi ve sosyal adaleti tesis etmeyen bütün ülkelerin Arap Baharı benzeri değişimleri yaşayacağını” belirten Abu Aita “Türkiyeli işçilerin adaletsizliğe ve baskıya karşı insanca bir yaşam arzusuyla sürdürdükleri mücadeleyi destekliyoruz” dedi.
**ULUSLARARASI SENDİKAL HAREKET ILO KONFERANSI’NDAN SESLENDİ**
Dünya genelinde yüz milyonlarca işçiyi temsil eden 11 küresel sendika federasyonu, ILO Konferansı açılışında Cenevre’de yayınladıkları ortak mektupla hükümete, barışçıl gösterilere izin vermesi, gözaltındakilerin serbest bırakılması ve yaşanan polis şiddetinin sorumlularının hesap vermesi çağrısında bulundu.
Küresel Sendikal Hareket, Taksim’de kutlanmak istenilen 1 Mayıs gösterilerinin güvenlik güçlerinin saldırıları sonucu bir kan gölüne döndüğü hatırlatılarak, şu anda yaşanan gösterilerde çok sayıda insanın yaralandığı ve binlerce kişinin de gözaltında olduğu yönünde raporlar olduğu belirtilerek, böylesine bir “gaddarlığın” kabul edilemez olduğu vurgulandı.
**ULUSLARARASI DAYANIŞMA**
Dünya’nın dört bir yanından sendikalar Türkiye halkının hükümeti uyaran kitlesel gösterileriyle ilgili açıklamalar yaptı. DİSK, Yunanistan, Bulgaristan, İspanya, Portekiz, Güney Kore, ABD, Kanada, Japonya, Belçika, Tunus, Filistin, Kıbrıs gibi ülkelerdeki sendikalardan dayanışma mesajları aldı.
ITUC’un, DİSK ile birlikte Taksim Dayanışması’nın taleplerine destek vermek için başlattığı ve 23 farklı dilde düzenlenen uluslararası imza kampanyasına şuana kadar 15 bin’e yakın sendikacı imza verdi. Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu (IUF) Genel Sekreteri Ron Oswald ve Avrupa Parlamentosu Milletvekilleri Jurgen Klute ve Paul Murph yarın İstanbul’a Gezi Parkı gösterine katılacak
Anahtar Kelimeler: