Takayasu hastalığı nedir? Sebepsiz yere kolunuz morarıyor ve çabuk yoruluyorsanız dikkat!

Kolda yorgunluk şikayeti ile kendini gösteren Takayasu hastalığı daha çok genç yaştaki kadınlarda görülüyor. Kol damarlarının iltihaplı pıhtı ile tıkanması sonucu gelişen rahatsızlıkta tedavi sonrası da takip şart. Konu ile ilgili Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko önemli açıklamalarda bulundu.

Kolda yorgunluk, elin çabuk yorulması, morarma, şiddetli ağrı, bayılma, tansiyon alamama… Tüm bu belirtiler çok genç yaştaki kadınlarda görülen Takayasu rahatsızlığı dediğimiz kol damarlarını etkileyen bir damar iltihabından oluşmaktadır. Uzmanlar cerrahi ile iltihabın tıkadığı bu damarların açılabildiğini bildiriyor ancak bundan sonra da bu hastaların sürekli romatoloji klinikleri tarafından takip edilmesi gerektiğine vurgu yağıyorlar.

Prof. Kalko, “Takayasu hastalığı daha çok 20-50 yaş arasındaki genç kadınlarda görülen bir rahatsızlık. Biz bu rahatsızlığa aynı zamanda nabızsızlık hastalığı diyoruz. 20’li yaşlardaki bir kadının kolundan nabız alamıyorsunuz mesela. Koldaki damarlar iltihaplı bir pıhtı ile tıkanıyor. Kola, kalbe ve beyne giden damarları da etkiliyor.” dedi.

Reklam
Reklam

BİRDEN FELÇ GELİŞEBİLİYOR

Takayasu rahatsızlığının belirtilerine dikkat çeken Kalko,” Genç yaşta insanlara bir bakıyorsun kolunda morarma şikayeti ile geliyorlar. Aslında hiçbir yere çarpmamışlar, bir travmaya maruz kalmamış kol ama, bir anda morarmış. Ayrıca kolda ve elde çabuk yorulma diğer en belirgin belirtiler arasında yer alıyor. Dikiş dikerken ya da örgü örerken ellerinin çok çabuk yorulduğunu söyler bu hastalar. İleri aşamada morarma, şiddetli ağrılar da kendini göstermeye başlar. Bu hastaların nabzını koldan alamayız genelde. Çok genç yaşta birden gelen felç durumu da gözlenebiliyor. Tanısı genelde damar ultrasonu ya da anjiyo sonrası konuluyor. Cerrahi yöntemlerle bu damarlar açılabiliyor. Hastalık aktif dönemde ise açık ya da kapalı işlem, acil bir durum yoksa aktif dönem geçene kadar beklenmelidir. Ayrıca bu hastaların ameliyat sonrası da mutlaka romatoloji klinikleri tarafından takip edilmeleri gerekir.” şeklinde konuştu.

Instagram: @profdryusufkalko
Facebook: @profdryusufkalko

Reklam
Reklam