Taksiciler, taksiler için karar bekliyor

ANKARA (İHA) - Son günlerde yaşanan taksici cinayetlerine değinen Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Genel Başkanı Derviş Günday, daha önce önerdikleri AB modeli taksiler için biran önce karar verilmesini istedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Günday, "Artık taksici cinayetleri çekilmez bir noktaya geldi. Ülkemiz genelinde, kent içi yolcu taşımacılığı sektöründe önemli bir kamu hizmeti ifa eden 90 bin civarındaki taksinin çoğunun, ekonomik ömürlerinin sınırında, normalin üzerinde yakıt ve yedek parça tüketen araçlardan oluştuğu bilinmektedir. Diğer taraftan ise her gün gazeteler ile TV kanallarında, kimi taksici meslektaşlarımızın öldürüldüğü, dövülüp araç bagajına kilitlendiği, paralarının gasp edildiği haberleri sıklaşmaya başladı" dedi.

Reklam
Reklam

Bu nedenle TŞOF olarak titizlikle gerçekleştirdikleri çalışmaların sonucunda; söz konusu taksi otomobillerinin yenilenmesi suretiyle, müşteriye konforlu hizmet

verilmesi, taksiyi kullanan şoförün de can ve mal güvenliğinin sağlanması için acilen şoför koruma kabinli araç modeline geçilmesine karar verildiğini hatırlatan Günday, "Taksi otomobilini yenilemek isteyen taksici esnafımıza 24-36 ay ve gerektiğinde 64 ay gibi uzun vadeli ve düşük faizli kredi teminiyle ilgili olarak bazı bankalarla anlaşmaya varılarak hazırlanan protokol imza aşamasına gelmiştir" diye konuştu.

Taksilerini yenileyecek üyeleri teşvik etmek ve uygar ülkelerdeki gibi temiz, rahat ve güvenli işletmecilik yapılmasını sağlamak amacıyla süratle uygulamaya konulmasını düşündükleri projeye taksici esnafının ilgisini artırmak ve daha cazip hale getirmek için aracın maliyetini, KDV ile birlikte yüzde 70 oranında artıran Özel Tüketim Vergisi'nin bu projeye dahil edilmesini isteyen Günday, "Aracını yenileyen taksici esnafımız için KDV ve ÖTV oranlarının sıfırlanması veya sembolik bir miktara düşürülmesi önemli bir destek unsuru olacağı inancındayız. Sürekli akaryakıt, yedek parça ve lastik tüketirken KDV ve Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödeyen, bir veya birkaç yedek şoför çalıştırmak suretiyle istihdam yaratan, yıllık gelir vergisini ödemek suretiyle milli ekonomiye azımsanamayacak katkılarda bulunan 90 bin taksici esnafımıza bu imkanı tanımanın hem Anayasa'nın 173. maddesinde yer alan, 'Devlet, esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır' amir hükmünün, hem de ekonomik rasyonalitenin bir gereği olduğu düşüncesindeyiz" dedi.

Reklam
Reklam

Milli ekonomimize, yerli otomotiv sanayimize, turizme, ülkemizin tanıtımına ve araç yenilenmesinin motorlu taşıtlar vergisinde neden olacağı artışların vesilesiyle vergi gelirlerinin artmasına, katkı yapacağına inandıklarını anlatan Günday, "Bu taksi aracı yenileme projesinin hayata geçirilmesi için federasyonumuzun, hükümet ve Maliye Bakanlığı nezdinde yürüttüğü çalışmalar olumlu bir ortamda devam etmektedir. Ancak, Maliye Bakanlığı'nın bu çalışmalarını hızlandırması gerekmektedir. Çünkü, her geçen günü yaşan taksici cinayetleri meslektaşlarımızı olumsuz etkilemektedir. Bunun içinde acilen önerilerimize cevap verilmesini istiyoruz" dedi.