Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki yangın

EPSDER Yönetim Kurulu Başkanı Ateş: - "Olay yerinde yaptığımız inceleme ve teknik değerlendirme sonucunda, alevlerin sirayet edip yayıldığı bina dış cephesinin 'havalandırma boşluklu giydirme cephe' olarak tasarlanmış olduğunu ve bina dış cephesinde kesinlikle klasik bir mantolama sistemi olmadığını tespit etmiş bulunuyoruz. Isı yalıtım levhaları üzerinde, mantolama uygulamalarının aksine, herhangi bir sıva katmanı uygulaması yapılmamış ve ısı yalıtım levhaların üstü çıplak bırakılmıştır"

İSTANBUL (AA) - EPS Sanayi Derneği (EPSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Ateş, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki yangına ilişkin, "Olay yerinde yaptığımız inceleme ve teknik değerlendirme sonucunda, alevlerin sirayet edip yayıldığı bina dış cephesinin 'havalandırma boşluklu giydirme cephe' olarak tasarlanmış olduğunu ve bina dış cephesinde kesinlikle klasik bir mantolama sistemi olmadığını tespit etmiş bulunuyoruz. Isı yalıtım levhaları üzerinde, mantolama uygulamalarının aksine, herhangi bir sıva katmanı uygulaması yapılmamış ve ısı yalıtım levhaların üstü çıplak bırakılmıştır." değerlendirmesini yaptı.

Reklam
Reklam

Ateş, yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda meydana gelen ve bina dış cephelerinde yayılan yangınlarda, bina dış cephesinin havalandırma boşluklu giydirme cephe olduğunun görüldüğünü belirtti.

Bu tip giydirme cephelerin, dış cephe kaplamalarının kendine ait bir karkasa demir/çelik iskelete mekanik olarak sabitlendiğini ifade eden Ateş, "En dış yüzeyde yer alan cephe kaplaması malzemesi (örneğin cam, kompozit ahşap panel, kompozit metal panel vs.) ile taşıyıcı perde duvar veya dolgu duvar arasında havalandırma boşluğu bırakılan cephelerdir. İşte bu bahsi geçen havalandırma boşluklu giydirme cepheler, yönetmeliğe aykırı şekilde, en son dış yüzey katmanı olan kaplamaları yanıcı malzemeler ve bu cephe tipi için yanlış olan malzemeler kullanılarak, yanlış detay uygulamaları ile bu hastanede olduğu gibi teşkil edildiğinde bu tür istenmeyen olayların yaşanması kaçınılmaz olabiliyor." bilgisini verdi

Yangınla ilgili EPSDER teknik uzmanlarıyla olay yerinde inceleme ve değerlendirme yaptıklarını belirten Ateş, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Olay yerinde yaptığımız inceleme ve teknik değerlendirme sonucunda, alevlerin sirayet edip yayıldığı bina dış cephesinin havalandırma boşluklu giydirme cephe olarak tasarlanmış olduğunu ve bina dış cephesinde kesinlikle klasik bir mantolama sistemi olmadığını tespit etmiş bulunuyoruz. Çelik konstrüksiyon karkasa, mekanik yolla yangına tepki sınıfı bu bina için uygun olmayan ahşap esaslı kompozit bir cephe kaplama malzemesi tespit edilmiştir. Katlar arası cephe üzerinden alev geçişini önlemek için, döşemeler ile dış cephe kaplamaları hizalarında yangın dayanımı sağlayacak önlemler alınmamıştır. Isı yalıtım levhaları üzerinde, mantolama uygulamalarının aksine, herhangi bir sıva katmanı uygulaması yapılmamış ve ısı yalıtım levhaların üstü çıplak bırakılmıştır. Bahsi geçen dış cephe kaplaması ile çıplak haldeki ısı yalıtım levhaları arasında, baca etkisi yapan oldukça derin bir havalandırma boşluğu bırakılmıştır. Çelik konstrüksiyon karkasın arkasına, bina duvarları üzerine, sadece öbekleme yöntemi ile herhangi bir çerçeve yapılmaksızın ısı yalıtım ürünleri yapıştırılmıştır."

Reklam
Reklam

Ateş, Taksim İlk Yardım Hastanesi yangınında olduğu gibi dış cephenin yangının yayılmasına sebep olduğu yangınlarla ilgili değerlendirmelerde, bu yangınların, mantolama olarak bilinen ısı yalıtım sistemleri ile ilişkilendirilerek çok büyük yanlışlıklar yapıldığını bildirdi.

Ateş, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Giydirme dış cepheler ile mantolama sistemleri birbirlerinden teknik ve uygulama detayları açısından tüm yönleriyle tamamen farklı unsurlardır. Bu sistemler hakkında hiçbir bilgisi olmayan kişiler, bu yangınlarla ilgili söylemlerinde, sanki bu yangınlara konu olan dış cephelerde mantolama sistemleri uygulanmış gibi bilimsellik ve teknik gerçeklerden uzak açıklamalarda bulunmaktadır. Bu durum, ne yazık ki enerji verimliliği, ısı yalıtımı sektörlerine ve ülkemiz açısından son derece önemli olan enerji tasarrufu eylemlerine zarar vererek, ülkemizin cari açığının kapanmasına büyük engel teşkil etmektedir. Ayrıca, kamuoyuna yapılan bu tip yanlış bilgilendirmeler ve yanlış yönlendirmeler ile ısı yalıtım malzemesi üreticileri, mantolama sistemi üreticileri, mantolama sistemi yardımcı malzeme imalatçıları, hammadde tedarikçileri, makine üreticileri, mantolama sistemi uygulamacıları gibi çok büyük istihdam yaratan kurum ve kişiler de çok ciddi haksız rekabete uğramaktadır."

Reklam
Reklam