Taksim Gezi Parkı’ndaki 'kavga'nın sebebi...

Taksim Gezi Parkı’nın yıkımına karşı başlatılan eylemler 5. gününde. Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılma projesi ise Haziran 2011’deki seçimlerden önce Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.

Haber Etiketleri:

**<span style="font-family:"Arial","sans-serif";
border:none windowtext 1.0pt;mso-border-alt:none windowtext 0cm;padding:0cm">Taksim Gezi Parkı, Taksim Gezi Parkı haberleri, Gezi Parkı, Taksim Gezi Parkı olayları,taksim gezi parkı projesi, taksim gezi parkı beyoğlu, taksim gezi parkı harita, taksim gezi parkı nerede, taksim gezi parkı kışla, taksim gezi, parkı cafe, taksim gezi parkı özellikleri, taksim gezi parkı tarihi, taksim gezi parkı olayları, taksim gezi parkı eylemi,

Reklam
Reklam

**


Peki, günlerdir yoğun bir tartışmaya konu olan Gezi Parkı için düşünülen projede neler yer alıyor.


Başbakan Erdoğan, 12 Haziran 2011 seçimleri öncesi partisinin İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlediği toplantısında, Taksim Meydanı’nı yeniden düzenleyeceklerini açıkladı.


Buna göre şu anda Gezi Parkı olan alan Sultan 3. Selim zamanında inşa edilen Topçu Kışlası’na dönüşecek, Taksim ve çevresindeki tüm trafik de yeraltına indirileceği açıklandı. Erdoğan, Taksim Gezi Parkı’nın yerinde bulunan, ancak 40’lı yıllarda yıkılan Topçu Kışlası’nın yeniden inşa edeceklerini açıkladı.


Taksim’de Tarlabaşı ve Cumhuriyet Bulvarları araç trafiği yeraltına alınacak. Trafiğin yeraltına alınması için inşaat çalışmaları geçtiğimiz yıl sonuna doğru başladı, birkaç ay daha sürmesi bekleniyor. Cumhuriyet Caddesi üzerinde 312 metre anıt ve Atatürk Kültür Merkezi tarafından 819 metre olmak üzere 1131 metre uzunlukta yer altı araç yolu inşa edilmesi planlanıyor.


Açıklanan projeye göre, Tarlabaşı ve Cumhuriyet Bulvarlarındaki binaların cephe giydirme işleri aslına uygun yapılmak isteniyor.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan proje ile ilgili geçtiğimiz nisan ayı sonunda yaptığı açıklamada Topçu Kışlası'nın AVM ve rezidans olarak faaliyet göstereceğini açıkladı. Erdoğan konu ile ilgili yaptığı açıklamada “O zaman ne dedik, ‘olacak’ dedik, şimdi oluyor.

Bu tabi kışla olmayacak. AVM, belki rezidans olarak hizmet görecek.” Şeklinde konuşmuştu.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin finanse ettiği Taksim Yayalaştırma Projesi ihalesini 51 milyon 555 bin TL bedelle Kalyon İnşaat kazanmıştı. Geçtiğimiz yıl 23 Ağustos’ta yapılan ihaleye 11 firma katılmıştı. Kalyon İnşaat, 3. havalimanı işletmesini üstlenen konsorsiyumda da yer alıyor.


Taksim Yayalaştırma Projesi’nin en önemli ayağı Topçu Kışlası’na Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’ndan geçtiğimiz Mart ayında onay çıkmıştı. Gezi Parkı’nın yerine 1940 yılında yıkılan Topçu Kışlası’nın yeniden yapılmasına ilişkin projeyi “Gezi Parkı’nın tarihe tanıklık ettiği” gerekçesiyle uygun bulmayarak oybirliğiyle reddeden İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı, Koruma Yüksek Kurulu’nda görüşüldü.

Reklam
Reklam

Koruma amaçlı imar planları ile bunların her türlü değişikliklerini inceleyip onaylama yetkisine sahip olan Kültür Bakanlığı’na bağlı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, kararını açıkladı. Topçu Kışlası’na vize veren Yüksek Kurul’un kararı aynı zamanda nihai karar sayılıyor.


Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarıyla ilgili hizmetlerin, bilimsel esaslara göre yürütülmesini sağlamak üzere kurulan Koruma Yüksek Kurulu, Topçu Kışlası’nın yapımını onaylamış oldu. Kurul kararlarına karşı idari yargıya süresi içinde itiraz edilebiliyor.


Tartışmaların odağındaki Gezi Parkı’na inşa edilmesi planlanan kışlanın inşa tarihi Sultan 3. Selim dönemine kadar uzanıyor. Kışla Kapıkulu askerlerinin topçu sınıfı için 1806 yılında inşa edilmiş. 1940 yılında yıktırıldı. Bu alana da Gezi Parkı inşa edildi. Şimdi aslına uygun hale getirilerek, Taksim Topçu Kışlası’nı yeniden inşa edilmesi planlanıyor.