Taksim-Kabataş arası yolculuk

İSTANBUL (İHA) - İstanbul trafiğine 116 proje ile köklü çözüm sunan Büyükşehir Belediyesi, Taksim-4. Levent Metro Hattı'nı Kabataş'ta deniz ve raylı sistemle bağlayacak olan Taksim-Kabataş Füniküler Sistemi'nin ilk test sürüşünü gerçekleştirdi.

İstiklal Caddesi ile Karaköy arasında 131 yıl önce hizmete giren Tarihi Tünel'in ardından, İstanbul'daki ve Türkiye'deki ikinci füniküler sistem olan Taksim-4. Levent Metro Sistemi Mart 2006'da hizmete giriyor. İstanbul Metrosu'nu (Taksim-4. Levent Metro Sistemi) Kabataş'ta denizle bağlayacak olan Taksim-Kabataş Füniküler Sistemi'nin ilk test sürüşü, bugün Başkan Kadir Topbaş'ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Test sürüşünde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rafet Bozdoğan ile Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Süleyman Pektaş da hazır bulundu.

Reklam
Reklam

Taksim-Kabataş Füniküler Sistemi Mart 2006'da hizmete alındığında, İstanbul Metrosu'nu (Taksim-4. Levent Metrosu) kullanan yolcular istasyon dışına çıkmadan füniküler sisteme aktarma yapabilecekler. Ayrıca deniz yolu veya tramvay ile Kabataş'a gelen yolcular, buradan Taksim'e, Taksim'den metro ağı ile Ayazağa veya Otogar ile Atatürk Havalimanı istikametine ulaşabilecekler.

Taksim ve Kabataş olmak üzere iki istasyondan oluşan sistemde, karşılıklı olarak halatlarla hareket eden 375 kişi kapasiteli çift vagonlu iki araç yer alıyor. Sistemin hizmete girmesiyle, 544 metrelik tünelde 3 dakika sıklıkla saatte tek yönde 7 bin 500 kişi taşınacak. Yolculuk süresi de sadece 110 saniye sürecek. Yüzde 22 eğimle inşa edilen Taksim-Kabataş Füniküler Sistemi, bu kadar yüksek bir eğimde çalışabilecek en güvenli, yatırım ve bakım açısından en ekonomik sistem olma özelliğini taşıyor. Yapı Merkezi-Garaventa Konsorsiyumu tarafından inşa edilen sistem için 87 bin 300 metreküp tünel kazısı yapıldı, 25 bin 400 metreküp beton ile 34 bin metrekare püskürtme beton döküldü, 4 bin 740 ton demir kullanıldı, 4 bin 550 metre 100 santimetrelik fore kazık çakıldı ve 26 bin 590 metrekare su yalıtımı yapıldı.
Taksim-Kabataş Füniküler Sistemi'nin test sürüşü için İstanbul Metrosu'nun Taksim girişinde düzenlenen törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yönetimlerin gelişmenin gerisinde kalması halinde vatandaşın rahat etmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Ulaşım yatırımlarında kaybedilen zamanı telafi etmek açısından gizli adımlar attık ve bugüne kadar alınan mesafeler çok iyi. Göreve başladığımızda 47 kilometre olan raylı sistemimize inşaatı devam eden 57 kilometreyi daha ekliyoruz. Hedefimiz dönemimizde 200 kilometre raylı sistem yapmak" dedi.

Reklam
Reklam

İstanbul'un ulaşım sorununu İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'nin merkezinin öngördüğü tarzda Marmara Bölgesi ölçeğinde ve kökten çözmek için Ulaşım Master Planları'nı hazırladıklarını ifade eden Başkan Topbaş, şöyle konuştu;

"Ulaşımda yüzde 89 oranında paya sahip karayollarımız yetersiz kalıyor. Geçen hafta temellerini attığımız 20 kavşak ile de ciddi bir açılıma gittik. Bu temel atmalar toplu açılışlar devam edecek. Ancak, yatırımlarımızda karayoluna eş zamanlı olarak kentin esas zorunluluğu olan ve ulaşım sorununu ciddi manada çözecek olan raylı sistemlere ağırlık veriyoruz. Çünkü bir ülkenin bir kentin medeniyet seviyesi toplu taşıma aracını kullanma oranına bağlıdır. Ne kadar konforlu kaliteli ve iyi, zamanı iyi kullanan toplu taşıma aracı varsa o kent o nispette medenidir. İşte bu bağlamda İstanbul'un raylı sistem ulaşımının metro başta olmak üzere ihtiyacı olan en az 200 km çıkartılması hedefini koyduk. Şu anda 57 km civarında raylı sistem inşaatımız devam ediyor. Buna yine paralel olarak proje çalışmalarını tamamladığımız ve yap-işlet mantığı ile vermeye çalıştığımız hatlarımız da var. Çünkü kendi öz kaynaklarımızla İstanbul'un toplu taşıma raylı sistemin çözümü çok uzun zaman alacaktır ve maliyetler çok yüksek olacaktır. Taksim-Kabataş Füniküler Sistemi'nde Taksim İstasyonu'nun inşaatı bitti, Kabataş İstasyonu'nun iç tanzimi, dekarasyonu ve düzenleme çalışmaları da tamamlanıyor. Sistem Mart 2006'da vatandaşlarımızın hizmetine girecek".

Reklam
Reklam

Füniküler sisteminin devreye girmesiyle hem raylı sistemler arasındaki hem de denizle olan entegrasyonu sağlayacağını dile getiren Topbaş, "Bu sistemleri birbirine entegre edecek düzenlemeyi bu ay içersinde uygulamaya koymayı düşünüyoruz. O zaman metronun geçtiği bir hat üzerinden ayrıca bir otobüste geçmeyecek anlamına geliyor. Entegrasyon sağlandığında sistem kendi içersinde daha fazla akışkanlık sağlayacaktır. Şu anda inşaatı devam eden Yenikapı-Taksim ve 4. Levent-Ayazağa-Darüşşafaka Hatlarının üç yıl içersinde tamamlanmasıyla ve Marmaray'ın da 2009'larda devreye girmesiyle doğu-batı aksındaki ulaşımda çok ciddi bir rahatlama hissedilecektir. Ayrıca Otogar-Bağcılar Raylı Sistem Hattı inşaatı devam ediyor ve Bağcılar'dan Olimpiyat Stadı'na metro sistemini götürme çalışmalarına devam ediyoruz. Marmaray ile entegre olacak ve ilerde Sultanbeyli Samandıra üzerinden Sabiha Gökçen Havalimanı'na uzanacak olan Üsküdar-Altunizade-Ümraniye Raylı Sistem Hattı'nın da projesi tamamlandı. Bu hattı da yap-işlet modeliyle inşa edeceğiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ulaşım sorununu çözmek için bazı hatlarda 'lastik tekerlekli tramvay' (metrobus) sistemi oluşturma konusuna da eğildiklerini vurgulayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Bu sistemde lastik tekerlekli otobüslerle metro niteliğinde bir güzergah oluşturacağız. Topkapı-Beylikdüzü arasında E-5 üzerinde böyle bir güzergah belirledik. Bu güzergahta belli noktada bunun deneme çalışmalarına başlayacağız. Bunun hazefdk ve bugüne kadar alınan mesaırlıkları yapılıyor. İstanbul'un şu anda en önemli taşıma yükünü çekene ulaşım araçlarından birisi olan İETT otübüslerimizin yenileme çalışmaları ile yeni otobüs alım çalışmaları da sürüyor. Otobüslerin alım işlemleri İhale Kanunu ve bürokrasi nedeniyle maalesef henüz yeni tamamlandı" ifadelerini kullandı.