Taksim'e onay çıktı

İstanbul Valisi Güler, "Sendikalar 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacak" dedi.

36 kişinin yaşamını yitirdiği kanlı 1 Mayıs 1977'den sonra kutlamalara kapatılan Taksim Meydanı 33 yıl sonra ilk kez işçilere açıldı.

İstanbul Valisi Muammer Güler, "Miting alanı olmamasına rağmen Taksim, bayram kutlaması yapılması için konfederasyonlara tahsis edilecektir" dedi. Konfederasyonların da alınacak önlemlere destekte bulunacağını belirten Güler, "Olumsuz bir senaryoyu düşünmüyoruz ama doğabilecek her türlü ihtiyaca göre geniş bir tedbir planlaması yapılıyor" diye konuştu.

Vali Muammer Güler, 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin değerlendirme yapmak üzere DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Başkanı Sami Evren ve Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ile bir araya geldi.

Reklam
Reklam

Görüşmenin ardından basın açıklaması yapan Güler, "Olumlu bir görüşme gerçekleştirilmiş ve bir mutabakata varılmıştır. Mutabakat çerçevesinde 1 Mayıs'ta işçi ve memur sendikaları konfederasyonlarının öncülüğünde miting alanı olmamasına rağmen Taksim alanı bayram kutlaması yapılması için konfederasyonlara tahsis edilecektir. Bayram kutlamasının coşku içerisinde yapılması için valiliğimiz, emniyet müdürlüğümüz gerekli koordineyi sağlayacaktır. Emekçilerin 1 Mayıs'ı huzur ve güven içinde, bayram havasında kutlaması en doğal hakları olarak görülmektedir. 1 Mayıs'ın ülkemize yakışır bir şekilde, tüm sosyal taraflarca barış ve huzur içerisinde demokratik bir olgunlukla kutlanması konusunda bir mutabakat sağlanmıştır" dedi.

Güler, önceki yıllarda yaşanan olumsuzlukların tekrarlanmaması için emniyet tedbirleri açısından her türlü gayretin sarf edileceğini de söyledi. Konfederasyonların da alınacak önlemlere destekte bulunacağını belirten Güler, "Sayılara takılıp kalmayacağız. Her türlü güvenlik alınacak. Olumsuz bir senaryoyu düşünmüyoruz ama doğabilecek her türlü ihtiyaca göre geniş bir tedbir planlaması yapılıyor. Yürüyüş güzergahları, oluşturulan tertip heyeti ile birlikte belirlenecek. Bu bir örnek olacak. Önümüzdeki yıllarda daha geniş organizasyonlar gerçekleştirilecek. Ayrıca 1 Mayıs gelsin, sürprizlerimizi göreceksiniz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Vali Güler'in konuşmasının ardından, sendika başkanları da kısa açıklamalar yaptı. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, "Emek ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ın, bayramın anlamına yakışır bir şekilde kutlanması için elimizden gelen her türlü çabayı, gayreti göstereceğimizi belirttik. 1 Mayıs'ı bize yakışır şekilde, anlamına yakışır şekilde kutlamak istiyoruz. Hukuk çerçevesinde alanda olacağız. Bayrama yakışır şekilde olması için elimizden gelen katkıyı vereceğiz" dedi. Salim Uslu da, 1 Mayıs'ın barışçıl koşullarda kutlanmasını sağlayacak her türlü katkıya açık olduklarını ifade etti. Uslu, "Son derece sorumlu davranmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Bu 1 Mayıs'ın, bundan sonraki 1 Mayıslar için de bir referans oluşturacağına inanıyorum" diye konuştu.

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, tam bir dayanışma ve coşku içinde 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacaklarını belirterek, "Ortaya konulan iradeyi çok önemli buluyoruz. Geçmiş bir tartışmayı yeniden gündemimize taşımayacağız. Taksim'in miting alanı olmadığının bilinciyle talepte bulunduk. Bir örnek 1 Mayıs'ı oluşturmak istiyoruz. Başka görüntülerin değil, gerçek iradelerin ortaya çıktığı bir 1 Mayıs'ı kutlamak istiyoruz. Bu disipline herkes uymak durumunda. Disipline uyma konusunda bu anlamda bizim de sorumluluğumuz var. Kendi iç kontrolümüzü, kendi duyarlılığımızı en iyi şekilde buraya yansıtacağız" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

KESK Başkanı Sami Evren de, şunları söyledi:

"Bugün bizim açımızdan bir yasağın daha kalktığı gün. 32 yıl sonra Taksim Meydanı'nda emekçiler özgürce barış içinde taleplerini dile getirecekler. İşsizlik sorununu, yoksulluğu konuşacağız. Demokrasilerde hukuk önemlidir. Ülkenin üretenleri, yönetenlerine 1 Mayıs vesilesiyle taleplerini en demokratik ortamda ifade edeceklerdir. 1 Mayıs sadece Taksim'de kutlanmayacak. Türkiye'nin 4 bir yanında kutlanacak."