Talabani - Halilzad görüşmesi

SÜLEYMANİYE (İHA) - Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile ABD'nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad arasında gerçekleşen görüşmede, yaklaşan parlamento seçimleri, ülkedeki şiddet olayları ve etnik grupların genel seçimlere karşı yaklaşımı değerlendirilirken, Talabani, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyinde çift başlı Kürt sistemine karşı olduklarını söyledi.

Irak Cumhurbaşkanı Talabani ile ABD'nin Irak Büyükelçisi Halilzad, Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye kentinin 65 kilometre doğusundaki Dukan kasabasında bir araya gelerek, çeşitli konularda görüşmelerde bulundu. Dukan kasabasında öğleden sonra yerel saatte 17.00 (TSİ 16.00) gerçekleşen ve yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ana gündem maddesini yaklaşan parlamento seçimleri oluştururken, ülkedeki şiddet olayları ve seçim öncesi kuzeyin etnik tansiyonu da değerlendirildi.

Reklam
Reklam

ABD'nin Irak Büyükelçisi Halilzad, Cumhurbaşkanı Talabani'nin Dukan'daki karargahına özel bir helikopterle geldi. Burada görüşmeler, basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Görüşme sonrası gazetecilere bir açıklama yapan ikili, öncelikli olarak yaklaşan parlamento seçimlerinin ele alındığını bildirilirken, ülkedeki saldırı ve şiddet olaylarının önlenmesi için de görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti. Seçim öncesi bölgenin etnik tansiyonunun da değerlendirildiği toplantıda, Kürt sorunlarının da ele alındığı öğrenildi.

Genel olarak ülke sorunları, Irak seçimleri ve saldırılarla ilgili konuları masaya yatırdıklarını ifade eden Talabani, "Sayın Zalmay ile birlikte, başta yaklaşan Irak genel seçimleri olmak üzere, Irak'ın bütünlüğü ve seçimlere katılımın yüksek olması için neler yapılabileceğini görüştük. Iraklıların bu seçime önem vermesini istiyoruz.

Yalnızca bu yolla Irak için iyi bir iktidar, iyi bir parlamento gelir" dedi. Görüşmede Kürt meselesine de değindiklerini anlatan Irak Cumhurbaşkanı, "Irak'ın kuzeyinde Süleymaniye ve Erbil olmak üzere 2 başlı Kürt sistemi var. 2 ayrı başbakanlık, 2 ayrı yönetim tarzı. Biz bu 2 unsurun bütünlüğünden yanayız" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Talabani, ülkedeki terör ve şiddet olayları ile birlikte, bölge ülkelerinin Irak ile ilişkilerini de masaya yatırdıklarını, komşu ülkelerin Irak'ın bu zor günlerinde yanında olmasını beklediklerini dile getirdi.

ABD'nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad ise, Irak'ta barışın ve demokratik ortamın sağlanması için çalıştıklarını anlatarak, bunun için herkesin elinden gelen gayreti göstermesi gerektiğini vurguladı. Zalmay, "Irak halkı, genel seçimlere iştirak etsin. Barışın ve demokrasinin yolu çoğunluktadır. Ancak bu şekilde hedefe ulaşılabilir. Biz her konuda yardıma hazırız" şeklinde konuştu.

Talabani ve Halilzad, açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "Siz bazı terör örgütlerinin temsilcileri ile görüştünüz. Bu görüşmelerden ne gibi bir sonuç elde etiniz?" şeklindeki sorusuna Irak Cumhurbaşkanı, "Biz, Irak'ta varlığı tespit edilen terör ve direnişçi unsurlardan, silahları bırakıp, barış ve demokrasi içinde seçime katılmalarını istiyoruz. İstedikleri haklarını demokratik yollarla aramalarını istedik. Şimdi onlardan gelişme bekliyoruz" şeklinde cevap verdi.

Reklam
Reklam

KDP Lideri Mesut Barzani'nin geçtiğimiz günlerde sarf ettiği 'bağımsız bir devlet arzu ediyoruz' sözünün sorulması üzerine de Talabani, "Irak'ta o tarz bir gelişmeye kimse müsaade etmez. Biz Barzani ile aynı görüşte değiliz. Biz Irak'ın bütünlüğü için mücadele ediyoruz" dedi.

Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen gözaltında işkence olaylarına da değinen eden Irak Cumhurbaşkanı, "Kimse bu tür olayları kendi bünyesinde istemez. Biz, bu tür eylemlere karşıyız. Adaletin tarafsız kalmasını, tutuklamaların adil olmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan ABD'nin Irak Büyükelçisi Halilzad ise, "Kerkük meselesi en önemli meseledir. Biz, yeni anayasadaki 58. maddenin Kerkük için hayırlı olacağını düşünüyoruz. Bugüne kadar bu sorun göz ardı edildi" diye konuştu.

Kendisinin Amerika'nın İran politikasını değerlendirme yetisine sahip olmadığını da söyleyen Halizad, "Ancak, biz bu şartlar altında İran ile Irak'ın komşusu olması nedeniyle, Irak sorunlarını görüşmek isterdik, başka meseleleri değil" dedi. Halilzad ayrıca, ABD askerinin Irak'tan geri çekilme politikasının sorulması üzerine de, zamanla onun da gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam