Talas'ta İlk Kez Kültür Sanat Festivali

Tarihi doku ve kültür zengini Talas'ta ilk kez kültür sanat festivali kapmasında kısa belgesel film...

Tarihi doku ve kültür zengini Talas'ta ilk kez kültür sanat festivali kapmasında kısa belgesel film yarışması düzenlendi. 9-11 Mayıs tarihleri arasında ilk kez gerçekleşecek yarışmaya 82 belgesel katıldı.

Festival hakkında bilgiler veren Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, amaçlarının tarih ve kültür zengini Talas'ın değerlerini gün yüzüne çıkarmak olarak söyledi. Başkan Yıldırım, 3 gün sürecek festivalin dolu dolu geçeceğini kaydederek, hafızalardan uzun süre silinmeyeceğini ifade etti. Başkan Yıldırım, kültür ve sanat festivallerinin halkın buluşmasında ve kendini o yöreye ait hissetmesinde önemli bir araç olduğunu dile getirerek, "Bu bir başlangıç. Festival kapsamında vatandaşlarımız Talas'ın türkü ve nağmelerini ilk kez dinleyecekler" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Belediyeciliğin sadece yol, kaldırım, park yapmaktan ibaret olmadığını belirten Başkan Yıldırım, "Belediyecilik işleri bitti de film işlerine mi döndü, hayır. Hayatın gerçeğinde nelere ihtiyaç varsa hepsini bir bütün belediyecilik hizmeti olarak görüyoruz" dedi. Festival kapsamında bir de sinema atölyesi kurduklarının altını çizen Başkan Yıldırım, bunun Anadolu'da ilk kez olduğunu söyledi.

Talas'ın tarihi ve modern olmak üzere 2 özelliğinin olduğuna dikkat çeken Başkan Yıldırım, "Biz her iki yüzünü de birini diğerine tercih etmeden çalışıyoruz. Bu bağlamda da sinema atölyesini şehrimize sağlayacağı katma değeri şu örnekle ifade etmek istiyorum: Sanayisi, ticareti, üniversiteleri gelişmiş bir şehrin o kadar firmaları, tanıtım filmlerini İstanbul'da dünyanın paralarını ödeyerek çektiriyor. İşte Anadolu'nun göbeğinde Kayseri'de yetişmiş gençlere istihdam ve aynı zamanda katma değerin şehrimizde kalacağı bir alan. Bu gençler kendilerinden sonrakilere de örnek olacak. Sinema atölyesiyle şehrimizin tanım misyonunu üstlenecekler. Buraya Türk sinemasının usta yönetmeni Yücel Çakmaklı'nın ismini verdik" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Kültürel savurganlığa son vermek istediklerini anlatan Başkan Yıldırım, "Biz karanlığa bir ışık tuttuk. Belki bugün bir mum yaktık ama yarın büyük bir ışığa dönüşecektir. Tarihi Kiçiköy Ali Saip Paşa Sokak Sağlıklaştırma çalışmasıyla beraber, orada Türk İslam el sanatlarından, gümüş atölyesine varana kadar birçok alanda çalışmalar var. Bunları bir bütün olarak gördüğümüzde inanıyorum ki bu çalışmanın asli hüviyeti ortaya çıkacak. İnşallah şehrimizdeki bu güzel başlangıç yeni güzel fikirleri de beraberinde getirir. Festivalin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. 3 gün Talas'ta dolu dolu geçecek. 82 belgeseli vatandaşlarımızın hoşça izlemesini diliyorum" ifadelerini kullandı.

Festival koordinatörü Hasan Basri Özdemir ise, belgesel yarışmasına ilk kez düzenlenmesine rağmen 82 film başvurun olduğunu anlatarak, "Ön elemeden sonra sayı 13'e düştü. Bunları Türk sinemasının Burçak Evren, Semir Arslanyürek ve Zahur Mükerrem gibi ustaları olan jüri üyeleri izleyerek en iyi filmi seçecek. İlk gün TRT Türk Halk Müziği Korosu Talas türkülerini de seslendirecek. İkinci gün ise Taş Mektep filmi izleyiciyle buluşacak. Son günde de Onur Ünlü'nün 'Sen Aydınlatırsın Geceyi' filmi ücretsiz olarak izlenebilecek" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz