Talat-Hristofyas 22. kez görüştü

Lefkoşa (AA)- BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın sürdürdüğü Kıbrıs müzakerelerine BM'nin ev sahipliği yaptığını belirterek, AB kurumlarının sürece dahil olmadığını söyledi. Talat ve Hristofyas'ın, Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı amaçlayan doğrudan müzakereler çerçevesinde Lefkoşa ara bölgede yaptığı 22. görüşme sona erdi. 3 saat süren görüşmenin 1,5 saati liderler arasında baş başa geçti.

Reklam
Reklam

Görüşmenin ardından, liderler açıklama yapmadan bölgeden ayrılırken, Downer, liderlerin önce baş başa görüştüğünü ardından da AB konularına geçildiğini belirtti.
Liderlerin, AB konularıyla ilgili teknik ve yasal düzenlemeleri uzman ekiplerine havale ettiğini, uzman heyetlerin ve liderlerin temsilcilerinin cuma ve pazartesi günü bir araya gelerek, bir rapor hazırlayacağını kaydeden Downer, liderlerin de uzmanların hazırlayacağı raporu gözden geçirmek amacıyla 17 Mart Salı günü bir araya geleceğini açıkladı.

AB konuları görüşüldüğüne göre, AB'nin sürece dahil olup olmayacağıyla ilgili bir soruya, "Hayır" karşılığını veren Downer, AB'nin ve AB kurumlarının hiçbir şekilde sürece dahil olmadığını, ancak Güney Kıbrıs'ın AB üyesi olduğu için AB temsilcilerinin adada temaslar yaptığını kaydetti. BM'nin görüşmelere ev sahipliği yaptığını ve müzakere edilen konularla ilgili uzmanlardan destek aldıklarını ifade eden Downer, bunun etkili bir yöntem olduğunu düşündüğünü söyledi.

Liderler, 17 Mart Salı günü 23. kez bir araya gelecek.

Reklam
Reklam