LEFKOŞA (İHA) - KKTC Başbakan Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorunu ve görüşmeler sürecinin zorlu geçtiğini, bazı sıkıntılar yaşandığını ancak sürecin geri dönülmez bir süreç olduğu bilinciyle hareket edilmesi halinde olumlu sonuca ulaşılabileceğini söyledi.
Başbakanlık Şeref Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen Başbakan Talat, "Bu sürecin geri dönülmez bir süreç olduğunun bilinci içerisinde hareket edersek, elde edebileceğimizin azamisini elde etmek mümkündür. Bu anlayışla hareket etmezsek ve 'bir uzlaşım noktasına gelirsek ancak hareket edebiliriz' yaklaşımı içinde olursak, bütün süreçten elde edeceğimiz yararı asgaride tutmuş oluruz ki, bu da bizim lehimize olmaz" dedi.
KIBRIS SORUNU VE GÖRÜŞMELER SÜRECİ Başbakan Talat, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın hemen hemen her gün "kendi görüşleriyle yoğurarak" ve belli bir gizlilikle bilgi verdiği Kıbrıs sorunu ve görüşmeler sürecinin "geri dönüşü olmayan" bir süreç olduğunu söyledi. Talat, "Biz bu süreçte mutlak surette Kıbrıs Türkünün çıkarını koruyan bir yaklaşımı ortaya koymaya çalışırken aynı zamanda Kıbrıs Türk insanının bilgi alma ihtiyacını da ihmal edemeyiz" diye konuştu.
Sürecin Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını en üst düzeyde koruyan bir anlaşmayla, başarıyla tamamlanması gereğine dikkat çeken Talat, "Bu geri dönüşü olmayan yolda üzerimize düşen bir sürü görev var. Bir yandan müzakereleri yürüteceğiz, bir yandan da Kıbrıs Türk kurucu devletini ve Kıbrıs Türk halkını AB'ye de biz sokacağız, uyum çalışmalarını da biz sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.
AB'yle uyum çalışmaları çerçevesinde Başbakanlık'ta bir koordinasyon merkezi ve bakanlıklarda bu merkeze bağlı birer koordinatör belirlendiğini kaydeden Talat, BM çatısı altında AB'yle müzakereleri yürütecek heyetin başkanlığına da Büyükelçi Peker Turgut'un getirildiğini söyledi. Talat, heyetin Kıbrıs Türkü için son derece hayati olan geçici dönem ayrıcalıklarını, derogasyonları sağlayıp AB'ye uyum çalışmalarını yürüteceğini belirtti.
Talat, Rum tarafının karşısına görüşmelerin geri dönülmez bir süreç olduğunu dikkate alarak Kıbrıs Türkü'nün çıkarlarını koruyan, makul ve mantıklı önerilerle çıkmak gerektiğini söyledi. Talat, "22 Mart'tan sonra ortaya çıkacak olan, Türkiye ve Yunanistan'ın katılımıyla devam edecek sürecin hazırlıklarını şimdiden yapmak gerekiyor. En önemlisi ise ondan sonrasıdır" dedi.
Son kararın BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın olduğuna dikkat çeken Talat, o günü de düşünerek kabul edilebilir, anlaşılabilir, mantıklı, çağdaş normlarla uyumlu öneri formülasyonlar üzerinde durmak gerektiğini söyledi.
Başbakan Talat, bazı sıkıntılar yaşanan görüşme sürecinin zorlu bir süreç olduğunu ve BM'nin değişik görüşleri bir araya getirmeye çalıştığını kaydederek şöyle devam etti:
"Bir yandan Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını koruyan ve güvenliğini sağlamaya çalışan bir yapı oluşturma çalışması var, diğer yandan ise dünyanın da tanıdığı üniter devletini bizim sistemimize adapte etmeye çalışan bir anlayış var. Dolayısıyla bunların bir araya gelmesi ve uzlaşması kolay değildir."
"RUMLAR ÖNERİLERİNİ HENÜZ SUNMADI"
Talat, Türk tarafının görüşlerini toplu olarak Rum tarafına verdiğini, Rum tarafının ise kendi görüşlerini toplu halde henüz vermediğini söyledi. Talat, Rumların sadece Başkanlık Konseyi'nin oluşumu ve kurucu devletlerle merkezi devletin yetkileri konusundaki değişiklik önerilerini sunduğunu kaydetti.
Kıbrıs için 15 Nisan'da düzenlenecek Uluslararası Bağış Konferansı'na da değinen Talat, Annan Planı'nda öngörülen konferansla olası bir barış sonrası, özellikle yer değiştirecek kişilerin rehabilitasyonu için gereken mali kaynağın elde edilmesinin amaçlandığını söyledi. Talat, AB'nin organize edeceği konferansa Avrupa Yatırım Bankası, OECD, Avrupa Konseyi Bankası, Dünya Bankası, Avrupa Yapılanma ve Kalkınma Bankası ve G7'lerin katılacağını belirtti.
Talat, iç hukuk gereğince Cumhuriyet Meclisi'nin referandum kararı alması gerektiğine dikkat çekerek, BM'nin kesin tarihi belirlemesiyle bu yöndeki gerekli adımın atılacağını kaydetti. Talat, tarihi kesinleştirmesi için BM'den talepte bulunduğunu ifade etti.
Konuşmasında hükümetin icraatlarına da değinen Talat, hükümetin sahte vatandaşlıklarla ilgili çalışmalarını anlattı. Talat, bin 563 kişinin vatandaşlıklarının dünkü Bakanlar Kurulu'nda alınan kararla iptal edildiğini hatırlattı.