Talat'tan Merkel'e yanıt

İSTANBUL (İHA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Başkanı Angela Merkel'in, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik ve Kıbrıs konularındaki açıklamalarına karşılık, "Merkel muhalefette; gerçeği başbakan olursa o da görecektir" dedi.

Bazı gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle Swissotel'de kahvaltıda biraraya gelen Mehmet Ali Talat, daha sonra Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı'nın (TESEV) ev sahipliğindeki sivil toplum ve meslek kuruluşları yöneticileriyle görüştü. Ortaköy Mali Balık Restoranı'ndaki görüşme öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan KKTC Cumhurbaşkanı, CDU Başkanı Angela Merkel'in "Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık verilmeli, tam üyelik değil. Türkiye müzakere süreci başlamadan önce Kıbrıs sorununu çözmeli" sözlerinin hatırlatılması üzerine, "3 Ekim'e kadar sorunun çözülmesini istemeyen taraf Türk değil, Rum tarafıdır. Merkel'in o yüzden Rum tarafına uğraması gerekir. Türk tarafı, Kıbrıs sorununun çözülmesini istiyor. Merkel muhalefettedir, eğer başbakan olursa gerçeği o da görecektir" dedi.

Reklam
Reklam

Talat, Birleşmiş Milletler'in (BM) Kıbrıs'a temsilci göndermesiyle ilgili olarak ise, "BM her iki tarafa da temsilci gönderecektir. Bu bizim için iyi bir gelişmedir. Sorunun çözümü BM zemininde olacak. Özellikle Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB'ye üye olması nedeniyle AB, doğrudan doğruya Kıbrıs sorununu çözme rolü oynayamaz. Rumlar Yunan kültürüne aşinadır. Bugün bu yolda kazanacakları zafer priz zaferi olur" diye konuştu.