ISPARTA (İHA) - Özellikle Akdeniz Bölgesi'nde yoğunluk gösteren talesemi hastalığı üzerinde yapılan etkin çalışmalar neticesinde Isparta ve Antalya'da son iki yılda hasta çocuk dünyaya gelmedi.
Prof. Dr. Gürhan Çağlayan talesemide sevindirici boyutlara ulaştıklarını belirterek, "Türkiye' de bu projenin başlatılması ile 200 bin taşıyıcısı olan Antalya'da, 15 bin taşıyıcısı olan Isparta'da son 2 yıldır hasta çocuk dünyaya gelmedi. Bu da üniversitelerin, Sağlık Bakanlığı' nın ve hayırsever vatandaşların olağanüstü bir işbirliği içerisinde hareket etmesinden kaynaklanıyor. Türkiye'nin çoğu köylerinde yapılan evlilik genellikle akraba evliliğidir. Bu nedenle Türkiye'de 6 milyon ile 9 milyona kadar doğuştan hastalıklı, beyinsel özürlü, zihinsel özürlü çocukların dünyaya gelmesine sebep olmuştur. Ülkemizde dünyanın hiçbir batı ülkesinde olmayan bir uygulama vardır. Bu uygulama ile ülkemizdeki insanların sağlıkları daha güvenli olacak. Bu projemize de insanların katılım göstermesini ümit ederiz" dedi.
Öte yandan, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen 'Talesemi Hastalarına Genel ve Ağız Bakım Günleri' etkinliği çerçevesinde talesemi hastası çocuklar, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği'nde ücretsiz olarak tedavi olabilecek.
Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, talesemili hastalarda oral, dental, diş eti sorunları, demir birikiminin araştırılması amacıyla bu projeyi hayata geçirdiklerini bildirdi.