Talih kuşu görücüye çıkıyor

Ankara (AA)- Milli Piyangoda özelleştirme süreci başlıyor. Ağustos ayı içinde ihaleye çıkarılması planlanan Piyangoda, hasılatın yüzde 17'sini işletici firma alacak.
Halen TBMM Genel Kurulunda görüşülmekte olan Mali Kontrol Kanun Tasarısı içinde yer alan piyango özelleştirmesi, bu hafta yasalaşması beklenen söz konusu düzenlemeyle birlikte başlayacak.

İdari ve teknik şartname çalışmaları da büyük ölçüde bitilirken, mevcut gelişmeler çerçevesinde, Milli Piyango için önümüzdeki ayın ikinci yarısında ihaleye çıkılması bekleniyor. Teklifleri alma ve teknik değerleme sürecinin 3 ay süreceği tahmin edilirken, ihale işlemlerinin yılın sonlarında tamamlanması öngörülüyor.

Reklam
Reklam

Yetkililer, mevcut şartlarda talih kuşunda özel sektöre devrinin ancak 2010 yılı başlarında mümkün olabileceğini ifade ediyor. Lisans devri yoluyla özelleştirilecek Milli Piyangoda, devrin peşin bedelle mi yoksa hasılat paylaşımı yoluyla mı yapılacağına Özelleştirme Yüksek Kurulu karar verecek. Bu arada özelleştirmeye ilişkin esas ve usullerin yanı sıra, devir sonrası denetim ile yasak fiil ve eylemleri de düzenleyen Şans Oyunları Lisansı Yönetmelik Taslağa göre, 18 yaşın altındaki kişilere şans oyunu oynatılamayacak, şans oyunlarıyla ilgili aşırı reklam verilemeyecek. Bunun sağlanması için de, çeşitli enstrümanlar devreye sokulacak.Özelleştirmeye paralel yeniden yapılandırılacak Milli Piyango İdaresi ise, yeni dönemde daha çok gözetim ve denetim birimi olacak. İdare, devir sözleşmesinde yer alacak bir madde uyarınca, elektronik oyun sistemi üzerinden hasılatı takip edecek. Bu şekilde hasılat, ikramiye ve kamu payları güvence altında tutulacak.

Öte yandan Milli Piyangonun özelleştirilmesine yabancı piyango kuruluşlarının büyük ilgisi de devam ediyor. Piyango özelleştirmesi konusunda bilgi alan yabancılar arasında Koç Grubu ile işbirliği yapacağı belirtilen Yunan OPAP'ın yanı sıra, "GTech-Lottomatica (İtalya-ABD, terminal ve yazılım sağlıyor), Essnet-Tattersall's (İsveç), Scientific Games (ABD, terminal ve yazılım sağlıyor), Camelot (ABD), Intralot (Yunanistan), Austrian Lotteries (Avusturya) ve Sisal (İtalya) bulunuyor.
Koç Grubunun yanı sıra, Intralot ile ortak hareket eden Çukurova Grubu, Doğan Holding ve İş Yatırım da bu özelleştirmeyle ilgileniyor.

Reklam
Reklam