TALPA: Türk Hava Sahası Etkin Kullanılırsa, 607 Milyon Dolar Geri Kazanılır

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA), Türk hava sahasının etkin kullanımı sayesinde Türk sivil havacılığının 607...

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA), Türk hava sahasının etkin kullanımı sayesinde Türk sivil havacılığının 607 milyon dolar geri kazanacağını kaydetti.

TALPA konuyla ilgili yaptığı çalışma sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Türkiye’deki hava meydanları arasındaki yolların çok dolambaçlı olduğu vurgulanan çalışmada, bu durumun büyük mali kayıplara neden olduğu ifade edildi. Türkiye’de 360 sivil yolcu uçağının koltuk sayısının 67 bin 287 adet olduğu belirtilerek, "Hava Kuvvetleri’nin çalışma sahası olarak kullandıkları bölgelerde, yetkilileri tarafından 28 bin feet üzerinin serbest olduğu ifade edilmesine ve sivil trafiğin de 31 bin ile 39 bin ft arasında olmasına rağmen, bu bölgelerden sivil trafik akışı bir türlü sağlanamamıştır." ifadeleriyle sorunun kaynağına işaret edildi. Rahatlama için askeri çalışma sahalarının yeniden gözden geçirilerek bu bölgelerin sivil trafik tarafından kullanılabilmesi için gayret edilmesini isteyen pilotlar, zaman ve irtifaların düzenlenerek sivil trafiğin kullandığı yolları mümkün olduğunca kısaltmanın önemini belirtti. İfade edilen düzenlemelerle sivil havacılık sektörünün 607 milyon dolarlık geri kazanım sağlanacağını aktarıldı.

Reklam
Reklam

CARİ AÇIĞI AZALTACAK

Pilotlar, Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı, DHMİ Genel Müdürlüğü, Seyrüsefer Dairesi’nin zikredilen düzenlemeleri yapmak için sorumlu olmasını isteyerek, kazanımların sektöre yansımasının şu şekilde olacağını sıraladı: "Şirketler daha az yakıt harcayacağı için yolcular daha ucuza uçabilecek. Uçaklar daha az süre kullanılacağı için bakım maliyetleri azalacak. Atmosfere daha az atık gaz bırakılacağı için hava kirliliği azalacak. Yolcular aynı menzili daha kısa sürede uçup zaman kazanacak. Böylece üretime daha fazla zaman ayırabilecekler. Cari açığın azalmasına neden olacak."

TALPA’nın çalışmasına göre; havacılık sektörünün tümünde uçuş rotalarında yapılan düzeltmeyle yılda 170.8 Milyon dolar geri yakıt kazanımı sağlanacak. Uçakların aynı hattı daha kısa uçmasıyla bakım maliyetleri 42.7 Milyon dolar azalacak. Zaman kaybının ticari etkisi olan 394.3 Milyon doları geri alma potansiyeli doğacak. Yakıt sarfiyatına bağlı Karbon Emisyon miktarı ve böylece atmosfer kirliliği azalacak. Cari açığımızın azalmasına yardımcı olacaktır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: