ANKARA (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin en erken 2014 yılında gerçekleşebileceğini belirterek, Türkiye'nin tam üyelik hedefine bu tarihte ulaşabilmesi için 35 maddelik müzakere paragraflarının tamamını 2012 yılına kadar tamamlaması gerektiğini söyledi.
Avrupa Birliği (AB) Ortadoğu Barış Süreci ile ilgili komiseri Marc Otte ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn ile gün içinde biraraya gelen Hisarcıklıoğlu, görüşmeleri değerlendirerek, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin soruları yanıtladı. Türkiye'nin, 3 Ekim'den sonra içine girdiği sürecin, daha öncekilerden çok farklı olacağını belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin AB'yle yapacağı tam üyelik müzakerelerinin, Avrupa açısından da farklı bir kültürle tanışma noktasında ayrı bir önem taşıdığını belirtti. Rehn ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün konutundaki iftar yemeğinde bir araya geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, 3 Ekim'in hemen ardından Türkiye'ye gelen Rehn'in, bir iftar yemeğiyle ağırlamasının, Avrupa'nın da farklı bir kültürle buluşmasına bir örnek sayılacağını vurguladı. Hisarcıklıoğlu, Rehn'in Kayseri'ye yapacağı ziyaretin, Türk sanayisinin orta sınıfının bulunduğu marka bir şehri daha iyi tanıma noktasında ayrı bir anlam taşıdığını vurguladı.
Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin, eğitim ve bilim-kültür konularında başlayacak olan tarama süreciyle start alacağını anımsatan Hisarcıklıoğlu, bundan sonraki süreçte büyük önem taşıyacak konuların çoğunluğunun ekonomi tabanlı olacağını belirtti.
Otte ile de akşam saatlerinde bir araya geldiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu görüşmede, Türkiye'nin AB'ye katacağı projeler üzerinde durduklarını vurguladı. Türkiye'nin, AB'ye tam üye olması halinde Avrupa'ya stratejik bir misyon kazandıracağını dile getiren Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak, bu kapsamda İsrail-Filistin sorunun çözümünde önemli rol oynayacağını düşündüğü Filistin Organize Sanayi Bölgesi'nin yeniden canlandırılması konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi.
TOBB'un odaları vasıtasıyla sanayi bölgeleri konusunda büyük bir deneyime sahip olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, projelerinin, AB'nin yanı sıra, ABD ve BM Devletleri'nin de dikkatini çektiğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, Filistin Organize Sanayi Bölgesi'nin yeniden yapılandırılmasının, minimum 5 bin Filistinli'ye iş sahası oluşturacağına dikkat çekerken, projenin, Türkiye'nin Çin ve Hindistan gibi ülkelerle yapacağı uluslararası rekabette atlama tahtası görevini üslenebileceğini dile getirdi. Filistin Organize Sanayi Projesi'yle ilgili siyasi desteklerden sonra yakın bir tarihte iyi niyet anlaşmalarının imzalanacağını ve proje yapımı ve finansman aşamasına geçileceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, söz konusu bölgede yapılacak projeler için G8, AB ve ABD gibi kaynaklardan 3 milyar dolara ulaşan bir fonun oluşturulabileceğini anımsattı. Hisarcıklıoğlu, Türk müteahhitlere de bu kaynaktan pay alabilmeleri ve Filistin'e yardım yapabilmeleri için bu konuda çalışma yapmaları tavsiyesinde bulundu.
"Türkiye'nin AB ile yapacağı müzakerelerde TOBB'un nerede bulunacağı" sorusuna ise Hisarcıklıoğlu, "Bu bir ülke meselesidir. AB ile müzakerelerin neresinde olduğumuz çok önemli değil. Bizden istenen neyse, yapmaya hazırız" mesajını verdi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin en erken 2014 yılında gerçekleşebileceğini belirterek, Türkiye'nin tam üyelik hedefine bu tarihte ulaşabilmesi için 35 maddelik müzakere paragraflarının tamamını 2012 yılına kadar tamamlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.