Tamaylıgil, Erdoğana sert çıktı

TRABZON (İHA) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, Karadeniz Bölgesi'nde geçimini fındıktan sağlayan 8 milyon kişinin üzerinde oyunlar oynandığını ileri sürerek bölgede üretici ve esnafın zor durumda olduğunu kaydetti.

CHP Trabzon İl Başkanlığı'nda komisyon üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Tamaylıgil, 11 Temmuz tarihinde Samsun'dan başlattıkları ve Trabzon'da son bulan 5 günlük inceleme ve ziyaretlerden elde edilen sonuçları açıkladı. Türk tarımının, uluslararası sermaye güçleri ve finans kuruluşlarının yönlendirmeleri ve ülkedeki çıkar çevrelerinin işbirliği sonucu çizilmeye çalışıldığını ileri süren Tamaylıgil, konuşmasında sık sık hükümetin tarımda uyguladığı politikaları eleştirdi. Parti olarak diğer tarım ürünleriyle ilgili sorunlarda gösterdikleri duyarlılığı fındıkta da aynen gösterdiklerini belirten Tamaylıgil, fındık üreticilerinin sorunları ile ciddi biçimde ilgilendiklerini söyledi. Aynı konuyla ilgili olarak geçmişte yaptıkları çalışmalardan örnekler veren Tamaylıgil, bu çalışmalar sonunda bir 'Fındık Raporu' hazırladıklarını ve raporu acil çözüm önerileri ile birlikte ilgili makamlara ve kamuoyuna sunduklarını ifade etti. Son 2 yıldır Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan felaketler zincirinin ilk halkası olan don felaketine, fındık fiyatı üzerinde çıkar çevrelerinin oyunları ile kurgulanan fiyat felaketinin de eklendiğini ve bunun da üzerine bölgenin bir sel felaketiyle karşılaştığını dile getiren Tamaylıgil, üreticinin her sıkıntılı anında yanında olduklarını, bundan sonraki süreçte de parti olarak üreticinin yanında olmaya devam edeceklerinin altını çizdi.
Karadeniz Bölgesi'nde fındıktan geçimini sağlayan 8 milyon vatandaşın üzerinde oyunlar oynandığını savunan Tamaylıgil, "Başta üretici ve esnaf kesimleri olmak üzere tüm çevreler bu sürecin ağır sonuçlarını yaşamaktadır. Ekonomik ve sosyal hayat felce uğramaktadır. Bu gidişe dur demek, 8 milyon mağdur kitlenin sesi olmak ve hükümete gittiği yanlış yoldan dönmesi için uyarlarımızı yapmak amacıyla 11 Temmuz tarihinden itibaren Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon illeri ve ilçelerinde çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Fındık sorunu ve sel felaketi ile ilgili tespitler yapılmıştır. Hükümeti zaman kaybetmeden acil olarak bu konularda etkin bir biçimde görevini yapmaya çağırıyoruz" diye konuştu. Başbakan Erdoğan'ın Karadeniz'e yaptığı her ziyaret ve açıklamanın fındık fiyatının düşmesine yol açtığını iddia eden Tamaylıgil, Erdoğan'ın gerçek dışı beyanlarla Karadeniz insanını ve kamuoyunu yanılttığını ileri sürdü. Başbakan Erdoğan'ın Türkiye İş Bankası ve CHP ile ilgili yaptığı değerlendirmelerin de doğru olmadığını öne süren Bihlun Tamaylıgil, "İş Bankası özel bir bankadır ve CHP, bankanın işlemlerine karışmaz. Bankayla bağı da, Atatürk'ün vasiyeti gereği birkaç yönetim kurulu üyesini belirlemekle sınırlıdır. Bu gerçeğin defalarca açıklanmasına rağmen konunun çarpıtılarak gerçek dışı sunulması hükümetin çaresizliğinin göstergesidir" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Maliyeti 3.5 milyon lira olan fındığın fiyatının 2 milyona liraya kadar düştüğünü söyleyen Tamaylıgil, yaşananların faturasının iktidara ait olduğunu iddia etti. CHP olarak çözüm çağrılarını sıralayan Tamaylıgil, "Biz diyoruz ki, fındık üreticisinin 2004 yılı don felaketi nedeniyle uğradığı zarardan alacağı olan 252 trilyon lira derhal ödenmelidir. 650 bin tonu aşacağı tahmin edilen 2006 üretimi nedeniyle oluşacak arz fazlasının piyasadan çekilebilmesi için hükümet doğrudan görev üstlenmelidir.

Tarım Satış Kooperatif Birlikleri'nin, üreticinin temsilcisi olduğunun iyi anlaşılması gerekmektedir. Bu birliklerin ortakları üreticilerdir. Yönetimlere karşı oluşan tepkiler nedeniyle üretici cezalandırılmamalıdır" şeklinde konuştu. Sel felaketinden zarar görmüş ihtiyaç sahibi vatandaşların yaşamlarını sağlıklı şartlarda sürdürmeleri için zorunlu ihtiyaç malzemelerinin, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kaynaklarından süratle karşılanması gerektiğini kaydeden Tamaylıgil, sel nedeniyle tahrip olan yol, içme suyu, dere ıslahı, köprü gibi altyapıya yönelik hizmetlerin de süratle yerine getirilmesini istedi.

Reklam
Reklam

Tamaylıgil'in basın toplantısına komisyon üyesi milletvekilleri Şevket Arz, Gökhan Durgun, Gürol Ergin, Akif Hamzaçebi, Mehmet Işık, İlyas Sezai Önder, Sami Tandoğdu ve Kazım Türkmen ile çok sayıda partili katıldı.