ANTALYA (İHA) - Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, son günlerde AB yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde, Türkiye'ye aralık ayındaki Kopenhag Zirvesi'nde tam üyelik görüşmeleri için tarih verilmeyeceğinin dile getirildiğini vurgulayarak, özellikle Türk parti ve sivil toplum örgütlerinin Berlin ve Brüksel gibi AB merkezlerinde Türkiye'nin tam üyeliği için baskı yapmaları çağrısında bulundu.
TAM Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, son günlerde AB yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde, Türkiye'ye aralık ayındaki Kopenhag Zirvesi'nde tam üyelik görüşmeleri için tarih verilmeyeceğinin dile getirildiğini vurguladı. Prof. Dr. Şen, böyle bir dönemde özellikle Türk parti ve sivil toplum örgütlerinin Berlin ve Brüksel gibi AB merkezlerinde Türkiye'nin tam üyeliği için baskı yapmalarının gerekliliğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Şen, "Geçtiğimiz hafta başında sonuçları belli olan Almanya'daki seçimlerden sonra da Türkiye için hazırlanan AB perspektifi de ortaya çıkmış bulunuyor. Buna göre hiçbir ülke Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye için ağırlığını koyma yaklaşımında değil ve dolayısıyla Türkiye'ye görüşmelere başlamak için tarih verilmesi de güçleşiyor. Her ne kadar AB Komisyonu'nun İlerleme Raporu Türkiye için olumlu sinyaller getirecek ve 13 Aralık'ta Türkiye'nin Kopenhag'da sırtı sıvazlanacak olsa da görüşmelere başlanması, ancak 1 Ocak 2004 tarihinde AB'nin 10 yeni ülkeyle genişlemesi ve 25'lerin Avrupası'nın kurulmasından sonra ele alınacak. Böylece Türkiye ile AB arasındaki görüşmelere başlanması, 2004 yılı Haziran ayında İrlanda'nın dönem başkanlığında gerçekleştirilecek olan zirvede kararlaştırılacak" dedi.
Kopenhag Zirvesi'nin Türkiye için bir dönüm noktası olacağını ifade eden Şen, "Brüksel ve Berlin'den aldığım sinyaller, Türkiye'ye aralık ayındaki Kopenhag Zirvesi'nde tarih verilmeyeceğine yönelik. Son 'Eurobarometer' araştırmasında Türkiye'nin tam üyeliğini isteyen AB vatandaşlarının oranı yüzde 30'dan 34'e çıkmasına rağmen, AB ülke liderleri ve komisyon, Türkiye ile görüşmelere başlama konusunda en azından 1.5 yıl geçmesini istiyorlar. Böyle bir dönemde, Türk sivil toplum örgütleri ve partilerinin tam üyelik görüşmeleri için AB nezdindeki faaliyetleri faydalı olacaktır" diye konuştu.