TAM'dan yeni rapor

FRANKFURT (İHA) - Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) tarafından 1998 yılından beri düzenli olarak Almanca hazırlanan Türkiye Yıllığı'nın 2002/2003 sayısı çıktı. AB kamuoyunda Türkiye ve Türk göçmenler hakkındaki sosyolojik, siyasi ve ekonomik bilgi ihtiyacını gidermek amacıyla hazırlanan Türkiye Yıllığı, Türkiye ve Avrupalı Türklerin son bir yılını da mercek altına alıyor.

Yıllık, Almanya'daki tüm önemli siyasi karar mercilerine, Türkiye ve Türk göçmenleri ile ilgilisi olan üniversite, ekonomi ve medya çevrelerine ulaşıyor. TAM'ın bu konudaki öncelikli hedefi, Türkiye ve Türk göçmenleri hakkında spekülasyona dayalı bilginin yerine, bilimsel verilerin Almanların belleklerinde yer etmesini sağlamak.
Yıllık, iki ana başlık etrafındaki konuları işliyor. Birinci bölümde Türkiye ile ilgili güncel meseleler, iç ve dış politik gelişmeler mercek altına alınırken, ikinci bölümde de Almanya ve diğer AB ülkelerine gerçekleşen Türk göçünün sonuçları ve AB'deki Türk göçmenlerin yaşam tarzı farklı yönleriyle ele alınıyor. Tüm bu konular, TAM'ın sayısız araştırmasının verileriyle de destekleniyor.

Reklam
Reklam

1) Türkiye'deki İç ve Dış Politik Gelişmeler Bölgesindeki en önemli ülkelerden biri olan Türkiye ve Türkiye'nin dış siyaseti, Almanya'da da son dönemde oldukça ilgi uyandıran bir konu haline geldi. Bunda, Türkiye'nin Almanya ile uzun yıllara dayanan siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkileri, bu ülkede yaşayan 2.6 milyon Türk göçmeni ve Türkiye'nin AB'ye girme çabaları da son derece etkili olmaktadır.

Yıllık, bu noktadan hareketle, birinci bölümde şu konulara geniş yer veriyor:
- Türkiye-AB ilişkileri ve Avrupalı Türklerin bu konudaki rolleri
- Türkiye'de turizm ve Alman turistleri bu konudaki rolü
- Kafkaslar'da Türkiye ve AB'nin ortak çıkarları
- Balkanlar'daki etnik çeşitlilik ve potansiyel çatışmalar
- Bulgaristan'daki Türk azınlık ve siyasi eğilimleri
- İslam ve global güvenlik politikaları
- Afganistan krizi sırasında Türkiye'nin tutumu

2) Göç ve Göçün Sonuçları
Yıllık ikinci bölümde ise 2.6 milyonu Almanya'da olmak üzere 3.6 milyonluk bir kitleyle, AB ülkelerinde önemli bir göçmen grubunu oluşturan Türk göçmenlerin yaşamını farklı yönleriyle okuyucuya anlatıyor.
Yıllığın bu bölümde ele aldığı konulardan bazıları ise şöyle:
- Göç sürecinde gelişen yeni İslam anlayışı: Euro-İslam
- Şehirleşme ve göç araştırmaları
- Berlin'deki Türk girişimcilere ait veriler
- Almanya'daki yaşlı göçmenler ve sorunları
- Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'ndeki Türk gençlerin kültürel kimlikleri

Reklam
Reklam