Tan: İsrail Amerikan Yahudilerine geri adım attırmalıdır

Kudüs AA- Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan, ABD'deki Yahudi kuruluşlarından Anti-Defamation League'in (ADL-İftira ve İnkarla Mücadele Birliği) Ermeni meselesinde tavır değişikliğiyle ilgili olarak, İsrail'den Amerikan Yahudilerine geri adım attırmasını beklediklerini söyledi.

İsrail'in önde gelen İngilizce gazetelerinden Jerusalem Post'a demeç veren Tan, 1915 olaylarıyla ilgili tutumunun değişmediğini bildikleri İsrail'in Yahudi topluluklarının tutum değişikliğine gitmesine izin vermemesi gerektiğini belirtti. Tan, "Bu bizim beklentimizdir ve çok çok önemlidir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Tan, Türkiye'nin İsrail'den, Amerikan Yahudi kuruluşlarına sözünü geçirerek, Birinci Dünya Savaşı sırasındaki olayları "soykırım" olarak nitelendiren karar tasarısının Kongreden geçmemesini sağlamasını beklediğini de vurguladı.

ABD'deki Yahudi kuruluşlarının İsrail ile işbirliği içinde çabalarını sürdürdüklerini herkesin bildiğini belirten Tan, Türk halkının gözünde de Türkiye'nin İsrail ile stratejik ilişkilerinin sadece İsrail ile sınırlı olmayıp, tüm Yahudi dünyasını kapsadığını ifade etti ve "Türk halkı, bu farkı gözetmez" diye konuştu.

İsrail'in Amerikan Yahudi kuruluşları üzerinde kontrolü olmadığı yönündeki iddiaları kabul etmediğini kaydeden Tan, "Başka bazı konularda İsrail'in sözünü yerine getirmediği olmamıştır (bu kuruluşların) ve bu konu da onlardan biridir" diye konuştu.

"Tasarının Kongreden geçmesi halinde, ne olabileceği" sorusu üzerine Tan, 1990'lı yıllarda Türkiye ile İsrail arasında yakın stratejik ilişkilerin kurulmasından bu yana, Türkiye'nin bu ilişkilerin temel dayanaklarıyla hiçbir zaman oynamadığını belirtti.

Reklam
Reklam

Jerusalem post gazetesine konuşan ABD Kongresi üyelerinden Gary Ackerman, Ermeni meselesine ilişkin karar tasarısının "bugün Kongreye gelse, geçeceği" tahmininde bulundu. Tarafların konuyla ilgili yoğun lobi faaliyeti yürüttüğünü söyleyen Ackerman, "Bazı şeylerin muallakta kalmasında yarar var... Bazıları, olası sonuçlarını düşünerek, en iyi yolun bu işi şimdi sonuçlandırmamak olduğunu düşünüyor" diye konuştu.

Tan da, Kongrenin bu yöndeki bir kararının etkili olacağını düşünmediğini, ancak psikolojik öneminin çok büyük olduğunu kaydetti.