Tanık koruma yasalaştı

ANKARA (ANKA) - TBMM Genel Kurulu'nda temel yasa olarak görüşülen, "Tanığa Koruma Kanunu" yasalaştı. TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Adalet Bakanı Bakanı Mehmet Ali Şahin, Pakistan'ın eski başbakanlarından Benazir Butto ve 120 Pakistanlının hayatını kaybettiği olayı "İnsanlık tarihi açısından acı bir gün" olarak değerlendirdi.

Bakan Şahin, Genel Kurul'da Tanık Koruma Yasası'nın görüşmelerinin ardından kürsüye çıkarak, Pakistan'daki Benazir Butto'nun da hayatını kaybettiği saldırıyı değerlendirdi ve Pakistan halkına hükümet ve TBMM adına başsağlığı diledi. "İnsanlık tarihi açısından acı bir gün" diyen Şahin, "Dost ve kardeş Pakistan'da terör çirkin yüzünü bir kez daha göstermiştir. Pakistan'ın eski Başbakanlarından Benazir Butto'nun katıldığı mitingde bir terör saldırısında kendisi ve 120'yi aşkın Pakistanlı hayatını kaybetmiştir. Pakistan halkının acısını yürekten paylaşıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Pakistan'ın normal bir demokratik düzene geçmesini temenni ettiklerini ifade eden Şahin, şöyle devam etti: "Oturmuş ve işleyen bir demokrasiye sahip olmanın ne kadar büyük bir nimet olduğunu görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir vatandaşı olmaktan gurur duymalıyız ve demokrasimizi daha da geliştirmek için elimizden gelen bütün gayreti göstermeliyiz."

Bakan Şahin, tanık korumanın hem TMK hem de CMUK'da düzenlemesinin olduğunu ancak müstakil bir yasa çıkarıldığını söyledi. Zaten Ceza Muhakemeleri Usulu Yasası'nda tanık koruma için ayrı bir yasa düzenlenmesinin gerektiğine işaret edildiğini belirten Şahin, "Şimdi bir yasadaki bir işareti ve temenniyi yerine getirdik. Bazı partilerden milletvekili arkadaşlar ‘Bu istismar edilebilir. Bir takım masum insanlar yalan beyanlarla mağdur edilebilir' dediler ancak bu yasanın içerisinde buna ilişkin tedbirler de var" diye konuştu.

YASA NELER GETİRİLİYOR

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edilen yasayla; "tanık korumaya" yönelik yeni düzenlemeler getirilirken, korumak için gerekirse tanığın kimliği değiştirilecek, estetik yapılacak.
Tanık Koruma Yasası, ceza muhakemesinde tanıklık görevi sebebiyle, kendilerinin veya bu kanunda belirtilen yakınlarının hayatı, malvarlığı ağır ve ciddi tehlike içinde bulunan ve korunmaları zorunlu olan kişilerin korunması amacıyla alınacak tedbirlerde yeni düzenlemeler getiriyor. Yasayla, ceza muhakemesinde tanık olarak dinlenen her tanığı değil sadece tanıklığından dolayı kendisi ve yakınlarının hayat, beden bütünlüğü veya malvarlığı ağır ve ciddi tehlike içinde bulunacak tanık ve yakınlarını korumayı amaçlıyor. Tehlikenin ağırlığı ve ciddiliğinin, her somut olayın kapsam ve niteliğine göre, yetkili makam ve mercilerce değerlendirileceği öngörülüyor.

Reklam
Reklam

TANIĞIN GEÇMİŞ BAĞI GİZLENECEK
Yasayla tanık koruma tedbirlerinin uygulanmasıyla kişinin geçmiş bağının gizlenmesi, mevcut tehlikenin bertaraf edilmesi ve kişiye tehditten uzak yeni bir hayat kazandırılması amaçlanıyor. Yasayla, tanıklara ruhsatlı silah verilebilecek. Tasarıda uygulanacak tedbirler; " Adli sicil, askerlik, vergi, nüfus, sosyal güvenlik ve benzeri bilgi kayıtlarının değiştirilmesi, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı, diploma ve her türlü ruhsat gibi resmî belgelerin değiştirilmesi ve düzenlenmesi, taşınır ve taşınmaz mal varlığıyla ilgili haklarını kullanmasına yönelik işlemlerin yapılması, geçici olarak geçimini sağlama amacıyla maddî yardımda bulunulması, işe yerleştirilmesi veya çalışan kişinin iş yerinin ya da iş alanının değiştirilmesi veya öğrenim görenin devam etmekte olduğu her türlü eğitim ve öğretim kurumunun değiştirilmesi, yurt içinde başka bir yerleşim biriminde yaşamasının sağlanması, uluslararası anlaşmalara ve karşılıklılık ilkesine uygun şekilde, geçici olarak başka bir ülkede yerleştirilmesinin sağlanması, fizyolojik görünümün estetik cerrahi yoluyla veya estetik cerrahi gerektirmeksizin değiştirilmesi ve buna uygun kimlik bilgilerinin yeniden düzenlenmesi" öngörülüyor.

Reklam
Reklam

TANIK KORUMA KURULU
Yasayla; Tanık Koruma Kurulu oluşturulacak ve bu kurulda; mesleklerinde fiilen en az 15 yıl görev yapmış olmak koşulu ile Adalet Bakanlığı'ndan idari görevde çalışan birinci sınıf hakimler arasından iki, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca Ankara'da görev yapan birinci sınıf adli yargı hakim veya Cumhuriyet savcıları arasında seçilecek bir kişi görevlendirilecek.

TAZMİNAT ÖDENECEK

Bu arada Genel Kurul'da AKP'nin verdiği değişiklik önergesiyle; tanığın mağduriyeti karşısında Devlet mağduriyet ölçüsünde tanığa ya da yakınlarına tazminat ödeyecek.