Tank alımı için el sıkışmadık

ANKARA (İHA) - Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Almanya Savunma Bakanı Peter Struck ile yaptığı görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Bakanla tank alımı için el sıkışmış değiliz" dedi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün daveti üzerine Türkiye'de bulunan Almanya Savunma Bakanı Peter Struck, Bakan Gönül'ü ziyaret etti. Bakan Gönül, Alman Savunma Bakanı Struck'u bakanlığa gelişinde askeri törenle karşıladı. Struck, törenin ardından bakanlık özel defterini imzaladı. Her iki bakan daha sonra başbaşa görüşmeye geçti. Yaklaşık birbuçuk saat süren görüşmeden sonra Gönül ve Struck ortak bir basın toplantı düzenledi. Bakan Gönül, görüşmede savunma sanayi ilişkileri, TSK'nın transformasyonu gibi konular başta olmak üzere, bölgesel ve uluslar arası konuları ele aldıklarını söyledi. Türkiye'nin AB üyeliğine vermiş olduğu destek için Almanya'ya teşekkür eden Gönül, bu desteğin diğer ülkelere örnek olmasını diledi. Gönül, Türkiye'yi çevreleyen istikrarsız ortam nedeniyle TSK'nın çağa uygun bir yapılanmaya gitmesinin gerekliliğine de işaret etti.

Reklam
Reklam

Almanya Savunma Bakanı Struck ise görüşmede, iki ülkeyi ilgilendiren meseleler üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi. Struck, AB içinde oluşturulan Beta oluşumuna Türkiye'nin katılma isteğinin de kendilerini mutlu ettiğini kaydetti. Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Gönül, 'Tank alımına ilişkin bir anlaşmaya varıldı mı?' sorusu üzerine, 7 sene evvel çıkılan tank ihalesinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında iptal edildiğini hatırlatarak, "Çünkü tank teknolojisinde ve dış tehditler itibariyle değişikler olmuştu. Yedi sene zarfından Türk sanayisi, tankı kendi içinde üretme ve parça yapabilme seviyesine ulaşmıştır. Şu anda İcra Komitesi'nin kararı gereği, kendi tankını kendi yapma hedefine ulaşma çalışmaları başlamıştır" dedi. Ancak bu süreçte zamana ihtiyaç olduğunu ve bu sürede ara çözümlerin gündeme bulunduğunu vurgulayan Bakan Gönül, "Konu teknik seviyede incelenmektedir. Bakanla da tank alımı için el sıkışmış değiliz" diye konuştu. Alman Bakan Struck ise, aynı soruya, "Ben Türkiye'ye kullanılmış tank satmak için gelmedim. Ayrıca bu benim görevimde değil. Türk tarafının ilgi duyup duymadığını da bilmiyorum. Talep gelirse incelenerek karar verilecektir" şeklinde konuştu.
'Leopar-2 tankları bu ara çözüm için öngörülüyor mu? yönündeki sorusu üzerine Bakan Gönül, "Satıcının olduğu yerde alıcı da olacaktır. Ama unutulmamalıdır tek tank satıcı yoktur. Demek istediğim, şu anda kararlaştırılmış bir husus yoktur" değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

'SİLAH ALIMINDA BUGÜN İÇİN HERHANGİ BİR KISITLAMA YOK' 'Almanya geçmiş yıllarda silah satımında Türkiye'ye kısıtlama uyguluyordu. Şimdi bu durum değişti mi?' şeklinde soruya Alman Bakan Struck, NATO üyesi olan Türkiye'ye uzun süreçte silah satılması gerektiğine işaret ederek, "Bu konu beş yıl önce Almanya'da iç siyaset konusu yapılmıştı. Aslında bu tartışmalar Türkiye'den talep gelmeden yapılmıştı. Bundan sonra bu yönde bir talep gelirse Savunma Bakanı olarak Almanya Başbakanı'na ve Dışişleri Bakanı'na buna karşılık verilmesini öneririm" diye konuştu. Bakan Gönül ise aynı soruya verdiği cevapta, Almanya'dan başta Deniz Kuvvetleri olmak üzere Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ileri teknoloji ürünler alındığını belirterek, "Bugün için herhangi bir kısıtlama mümkün değildir" ifadesini kullandı.

Gönül ve Struck, 'Görüşmede ATAK projesi ve Eurofighter alımı gündeme geldi mi?' sorusuna, 'Hayır' karşılığını verdi. Irak'ta son durum ve ABD'nin Felluce'deki operasyonlarının hatırlatılması üzerine Gönül, Türk hükümetinin Irak politikasının belli olduğunu vurgulayarak, Ocak ayında yapılacak seçimlerin önemine işaret etti. Alman Bakan Struck ise, Irak'ta siyasi çözümün ortaya konması ve uygulanması gerektiğine dikkat çekerek, Ocak ayında yapılacak seçimin Irak için büyük önem taşıdığını kaydetti. Almanya Savunma Bakanı Struck'un Türkiye ziyaretini çok sayıda Alman basın mensubunun da takip etmesi dikkat çekti.

Reklam
Reklam