Tansiyon hastaları, sahur ve iftarda ne yemeli?

Ramazan ayı tansiyon hastaları için bir hayli tehlikeli olabilir. Felç kalma ya da kalp krizi geçirme riski çok yüksek olan tansiyon hastaları haplarını sahur ve iftar saatlerine göre düzenleyerek ve yediklerine dikkat ederek bu tehlikelere karşı önlem alabilirler.

Kula Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Vahit Demir, sıcak havaların en çok yüksek tansiyona sahip hastaları etkilediğini belirterek "Doktoru tarafından oruç tutmalarına izin verilen hipertansiyon hastaları sahur ve iftarda aşırı yemek yememeye dikkat etmelidir. Yüksek tansiyonu olanlarda kalp damar sorunları genellikle yemekten sonra görülür. Sahur ve iftar öğünleri sebze ağırlıklı gıdalardan oluşmalıdır" dedi.

Sıcak havaların özellikle tansiyon hastalarında beyin kanaması riskini artırdığını belirten Demir, şöyle konuştu: "Güneşin direkt etkilerinden kendilerini korumak için baş bölgelerini koruyacak şapka ya da bandana ile dolaşın. Sabah 10.00 ile 14.00 arasında güneş altında kalmamalı. Aç kalmamaya dikkat edip sağlıklı ve düzenli beslenmeye özen göstermelidir. Gün içerisinde artan su ihtiyacını gidermeli. İlaçlarını düzenli almalı. Tansiyon kontrollerini daha sık yaptırmalıdır." Demir, ayrıca, doktor gözetimi dışında bilinçsizce kullanılan tansiyon düşürücü ilaçların kalp krizleri ve böbrek yetmezlikleri gibi tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini belirterek "Bu nedenle hekim tavsiyesi olmadıkça ilaç kullanılmamasında yarar var" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: