Royal Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) tarafından yaptırılan ve tüm Türkiye’yi kapsayan sağlık araştırmasının sonuçları düzenlenen bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. Sağlık ve iyi yaşam şirketi Philips’in üst düzey yöneticileri sağlık bakımı ile ilgili global trendleri , Philips’in bu alandaki çözümlerini ve Türkiye’de gercekleştirilen sağlık anketi sonuçlarını medya temsilcileriyle paylaştı.
Ölümlerin yüzde 55'i kalp hastalıklarından İstatistiklere göre Türkiye’deki ölümlerin yüzde 55’ini kardiyovasküler hastalıklar oluştururken, Philips tarafından yapılan sağlık araştırmasına göre Türk halkının yüzde 33’lük kısmı kalp-damar hastalıklarını gelecek beş yılda potansiyel bir tehdit olarak görüyor.
Tansiyon ve kanserden korkuyoruz
Philips sağlık araştırmasının sonuçlarına göre Türk halkının yüzde 36’sı hipertansiyondan endişe ederken, yüzde 26’sının onkolojik hastalıkları tehdit olarak görüyor. Yine çalışma sonuçlarına göre Türk halkının yüzde 40’ı Türkiye’de erken teşhis ve tedavi için gereken görüntüleme teknolojisinin bulunduğuna inanırken, yüzde 50’si ise gelişmiş medikal teknolojisinin daha uzun bir yaşam sağlayabileceğini düşünüyor.
Dünya yaşlanmaya devam ediyor
Philips’in sağlık ve iyi yaşam konusunda lider şirket olma stratejisi, Philips’in gelecekte tüm dünyaya sürdürülebilir sağlık bakımı sağlama hedefini yeniden doğruladı. Philips Türkiye CEO’su Willem Rozenberg araştırma sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında dünya nüfusunun tarihte daha önce görülmemiş bir oranda yaşlandığını belirtti. “2000 yılında 60 yaş üzeri kişi sayısı 600 milyonken, 2006'da bu rakam 700 milyon oldu. 2050’de bu rakamın üç kat artarak 60 yaş üstü kategoride 2 milyar kişinin üzerine çıkmasını bekliyoruz” diye konuşan Rozenberg’e 2050 yılında gelişmiş dünyanın yarısının kronik hastalıklara sahip olacağının beklendiğini de ifade etti.
Philips MCR EMEA bölgesi CEO’su Arjen Radder ise konuya ilişkin değerlendirmesinde “Günümüzde sağlık bakımının bir defaya mahsus tedavinin ve geleneksel bakım araçlarının ötesine geçmesi gerektiğini görüyoruz. Bu nedenle çözümlerimizi hem ev hem de hastane bakımına odaklıyor ve hastalıklardan korunma, teşhis, tedavi ve izleme alanlarına eğiliyoruz” dedi. Sağlık konularında kamu bilincini artırmanın, hastalıkları önlemede daha proaktif tedbirler alınmasını teşvik eden sosyal sistemler geliştirilmesinin önemini vurgulayan Radder, tarama ile erken teşhisin ve hastane merkezli bir sağlık bakım sisteminden ziyade hasta merkezli bir sisteme geçilmesinin önemini de dikkat çekti.
Tedaviye olduğu kadar korumaya da önem verilmesi gerektiğini kaydeden Philips Healthcare Uluslararası (Avrupa, Ortadoğu, Afrika, Asya Pasifik, Latin Amerika Bölgesi) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Kevin Haydon ise tüm dünyada kronik hastalıkların yayılması sebebiyle kamunun sağlık eğitimi büyük önem taşıdığna dikkat çektiği konuşmasında “İnsanların kendi yaşam tarzlarının yol açacağı sonuçları anlamalarına yardımcı olarak kendi sağlıklarına özen göstermelerini ve böylece hastalık riskini azaltmalarını sağlayabiliriz” dedi.