Yüksek Mahkeme seçim hukuku açısından faaliyette bulunan ancak gideri bulunmayan partinin il teşkilatlarının durumunun değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, söz konusu illerin yönetim giderlerinin hesaplarda görülmemesinin kayıt dışı gelir ve gider oluşturulduğunun göstergesi olduğunu belirtti. Anayasa Mahkemesi, sigara, sakız, gecikme zammı, T-shirt ve pantolon gibi harcamaların parti giderleri arasında kabul edilemeyeceğini kaydederek, 13 bin 29 TL karşılığı Parti malvarlığının SPK hükümleri uyarınca Hazine'ye gelir kaydedilmesine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi, 49 il, 191 ilçe ve 154 beldede teşkilatı bulunan Yurt Partisi'nin 2007-2008-2009 yıllarına ait kesin hesabını inceledi. Yüksek Mahkeme'nin kesin hesap incelemesine ilişkin kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, Yurt Partisi'nin 2007 yılına ait kesin hesabında 49 bin 774 TL gelir, 49 bin 254 TL gider olarak gösterildi. İnceleme sonucunda partinin 519 TL nakit mevcudu devrinin bilgi ve belgelere göre 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na (SPK) uygun olduğuna karar veren Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kayıtlarına göre, partinin 49 il, 191 ilçe ve 154 beldede teşkilatı bulunduğunu, 46 il ile ilgili her hangi bir gelir ve gider bildirilmediğini, 3 il ile ilgili kira gideri belirtilmediğini, sadece düşük rakamda kırtasiye ve büro giderinin gösterildiğini vurguladı. Anayasa Mahkemesi, partinin il, ilçe ve belde örgütleri faaliyette olduğu için bu yerlerin en azından yönetim giderlerinin (kira, su, elektrik, telefon, kırtasiye) olması gerektiğine işaret etti. Yönetim giderlerinin hesaplarda görülmemesinin kayıt dışı gelir ve gider oluşturulduğunun göstergesi olduğuna işaret eden Yüksek Mahkeme, bilgilerin istendiği şekliyle verilmemesi, hesap verilebilir şekilde kayıt ve belge düzeninin oluşturulmaması, hesabın dışında gelir ve gider oluşturulması, inceleme ve araştırmayı engellemeye yönelik eylemler olduğu gerekçesiyle Siyasi Partiler Kanunu hükmleri uyarınca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması gerektiğine karar verdi. Yüksek Mahkeme ayrıca seçim hukuku açısından faaliyette bulunan ancak gideri bulunmayan illerin durumunun değerlendirilmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının uyarılmasına hükmetti.
-PARTİ MECLİSİ KARARI TÜZÜĞE UYGUN DEĞİL-
Yurt Partisi'nin 2008 yılına ilişkin kesin hesabını da inceleyen Anayasa Mahkemesi, partinin 41 bin 819 TL gelir, 39 bin 386 gider, 2 bin 433 TL de nakit mevcudu bulunduğunu, partinin amaçlarına uygun olmayan ve parti tüzel kişiliği adına yapılmış harcama olarak kabulü mümkün görülmeyen 2 bin 748 TL'nin karşılığı Parti malvarlığının SPK hükümleri gereğince Hazine'ye gelir kaydedilmesine karar verdi. Parti Meclisi'nin 25 kişiden oluştuğunu, en az 13 kişi ile toplanarak salt çoğunluğun oyuyla karar alması gerekirken 8 kişinin katılımıyla kesin hesabın kabul edildiğine dikkat çeken Yüksek Mahkeme, "Parti yöneticilerinin bir çoğu şehir dışında olduğundan mevcut yöneticilerinin imzası alınamamıştır" şeklinde cevabı kabul etmedi. Yüksek Mahkeme, 2008 yılına ait kesin hesapların incelenmesi ve onaylanması konusunda tüzüğe uygun Parti Meclisi kararı alınmadığını belirterek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
-"SİGARA, SAKIZ VE PANTOLON PARTİ GİDERİ DEĞİLDİR"-
Yurt Partisi'nin 2009 yılı kesin hesabını da inceleyen Anayasa Mahkemesi, partinin 2009 yılında gelirinin 56 bin 933 TL, giderinin de 54 bin 270 TL olduğunu belirtti. 13 bin 29 TL'lik harcamanın partinin amaçlarına uygun olmadığını ve parti tüzel kişiliği adına yapılmış harcama olarak kabul edilmesinin mümkün bulunmadığını belirten Anayasa Mahkemesi, bilgilerin istendiği şekliyle verilmemesi, hesap verilebilir şekilde kayıt ve belge düzeninin oluşturulmaması, hesabın dışında gelir ve gider oluşturulması, inceleme ve araştırmayı engellemeye yönelik eylemler bulunduğu gerekçesiyle Partinin 2009 yılı kesin hesabını öngörülen sürede vermeyen parti sorumluları hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Sigara, sakız, gecikme zammı T-shirt ve pantolon, gelir ve damga vergisi gecikme zammı ve Kabahatler Kanunu'na göre idari para cezasının parti harcamalarından ödenmesinin kabul edilemeyeceğini belirten Anayasa Mahkemesi, parti görevlilerinin yükümlülüklerini zamanında yapmamaları sonucu oluşan gecikme zammından parti tüzel kişiliğinin sorumlu tutulamayacağını kaydetti. Anayasa Mahkemesi, 13 bin 29 TL karşılığı Parti malvarlığının da SPK hükümleri uyarınca Hazine'ye gelir kaydedilmesine karar verdi.
ANKA