Taraflar bir türlü anlaşamıyor

LEFKOŞA (İHA) - Annan Planı temelinde bugün 6. kez bir araya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile GKRY Lideri Tasos Papadopulos arasındaki görüşme sona erdi.

Lefkoşa Uluslararası Havaalanı'ndaki BM Merkezi'nde gerçekleşen görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenleyen KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, "Rum tarafının görüşme sonrasında verdikleri, bu kapsamlı belgeye kısaca baktık. Bütün yaklaşımları 'Biz artık AB üyesiyiz. Geçici zaman için zaman yoktur. O geçici zaman Türk tarafının hazırlanabilmesi içindi. Zaman yoktu' diyorlar. 'Bütün bunları bir yana bırakın' diye, bir yaklaşım vardır" dedi.

Reklam
Reklam

Garantörlerin kuruluş anlaşması yürürlüğe girmeden kendi aralarındaki anlaşmayı imzalamalarını "Garantilerin verilmesini istiyorlar" diye ifade eden Dektaş, "Referandumda, '20 Aralık 1963'ten sonra Kıbrıs vatandaşı olanlar hiçbir şekilde oy kullanamaz' diyorlar. Bu belgelerini bu sabah aldık. Bunu da inceledikten sonra size bilgi vereceğiz" diye konuştu.

Annan Planı çerçevesinde Rum tarafına verilen belgeler hakkında açıklama yapan Denktaş, "Bizim önerilerimiz hakkında verdikleri cevap, önerilerimizin tümünün kabul edilemez olduğudur. Annan Planı'nın dışındaymış diye ısrarla 'Kıbrıs'ta tek hak vardır. Bu etnik ayrım anlamına gelir kabul edilemez' diyorlar. Eğer bu kabul edilirse, demek ki iki halk arasındaki eşitlik sözde kalıyor. Bu temel bir sorundur. Eşitliğimizi korumak yönünde bir ret kararıdır. Varolan eşitliği bu şekilde reddetmeleri üzücü olmuştur" şeklinde konuştu.

"Kurucu devletten biri Türk biri Rum olacak bu Annan Planı'nda var" diyen Denktaş, "Ama Rumlar'ın temsilcileri yüzde yüz Rum. Türk tarafından karma olacak diye bir netice çıkarıyorlar. Bu kabul edilemez. Belçika'da lisan üzerinde ayrım vardır. Kimse Belçika'yı lisan üzerinde ayrım yapmakla suçlamıyor. 'Bizim bu yaklaşımımızı, AB normları reddeder' diye reddediyorlar. AB'ye maksatlı girdiklerini bilen kişi olarak, Rumlar'ın bu maksadına hizmet etmemelerini Kıbrıs'ta iki etnik varlığın var olduğunu kabul ederek Rumlara bişeyler söylemelerini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Görüşmeler kapsamında toprak konusunu da görüştüklerini ifade eden Denktaş, "Kıbrıs'ta Türkiye gelip bizi kurtarmamış olsaydı toprak gaspı, etnik temizlik nereden kaynaklanıyordu herkes görecekti. Onun için bu gibi suçlamalardan vazgeçmeleri lazım. KKTC yoktur ve tanımıyoruz. 'Egemenlik sadece Kıbrıs Cumhuriyeti'nindir ve bu cumhuriyette halen vardır' demektedirler. Yeni bir anlaşma yapacak olursak; Rumlarla, bu anlaşmayı ve bizim statümüzü anlaşmaya eklemelerini AB'den talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Denktaş, "Türkiye üye oluncaya kadar istediğimiz bazı diğer derogasyonlar var. Türkiye'nin ne zaman üye olacağı belli değildir. Bunlar da kabul edilemez denilmektedir. Güvenlik konusunda BM askerlerine verilen süper güç statüsünü biz kabul etmiyoruz. Rumlar diyor ki 'Hayır öyle olacaktır. Burda da bir ihtilaf vardır. BM askerlerinin bir fonksiyonu da Türk Rum ayrımını ortadan kaldırmakdır' diyor. Bu da bizim tuhafımıza gitti" dedi.

Basın mensuplarının, "BM'nin şu andaki tavrı nedir?" sorusuna Denktaş, "BM dinlemektedir. Arada sırada bazı müdahalelerde bulunuyor. Ümit ederim ki BM'nin yaklaşımında yanılıyorumdur. Şöyle düşünüyorlarsa, yazık ediyorlar; bunların anlaşacakları yok o zaman bu iş bize kalmıştır. Zaten iş referanduma gidecektir. Referandumda ne çıkarsa bahtımıza gibi. Ümit ediyorum ki yanılıyorumdur. 'Yavaş yavaş dahi olsa, ilerleriz' diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam