Taraftar organizasyonuna son

İSTANBUL (İHA) - Türkiye Futbol Federasyonu'nda kulüp başkanlarının katılımıyla yapılan 'Futbol'da Şiddet' zirvesinin ardından bedava bilet satılmaması, taraftar organizasyonu yapılmaması, statlardaki güvenliğin artırılması ve kararlı ceza uygulanması yönünde kararlar alındı.

İstanbul Valisi Muammer Güler, Beşiktaş-Çaykur Rizespor karşılaşmasında genç bir taraftarın ölümü dolayısıyla yapılan toplantıda, kamuoyunu ilgilendiren tüm konuları masaya yatırdıklarını ve bu tür olaylarla ilgili tespit ve tekliflerin görüşüldüğünü belirtti. Vali Güler, Cihat Aktaş'ın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Bir daha böyle olayların yaşanmamasını diliyoruz. Olayın organize bir boyutu tespit edilememiştir. Oluşu itibariyle bir kavganın bıçakla işlenen bir cinayete dönüşmesidir. Stat içinde ve dışında olabilecek bir hadise olduğunu üzülerek söylüyorum. Yalnız spor sahası içinde değil, saha dışında da değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Mevcut tribün kargaşasının da önüne geçmek için bu toplantının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Ortak görüş ortaya çıktı. Tribünlere fazla seyirci girişinin önlenmesi, bedava ve biletsiz girişlerin önlenmesine ilişkin kararların acilen hayata geçirilmesi ve güvenlik kamerası sisteminin sağlıklı işlemesi gündeme geldi. 5149 sayılı kanunun uygulanmasında ortak ve kararlı duruşun önemine dikkat çektik. Bu konu hepimizin görevini yapması halinde inşaallah bir daha yaşanmayacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Vali Güler, cinayet sanığı Fatih Sözüer'in görgü tanıklarının ifadesinden yola çıkılarak, taraftarların kontrollü çıkışı sırasında ele geçirildiğini ve ifadesinde suçunu itiraf ettiğini, suç aletinin de bulunduğunu vurguladı. Güler, önerdikleri kamera sisteminin eşgal tespiti ve bedava bilet sistemini de önlemesi açısından kullanılabilir olduğunu belirterek, "Türkiye Futbol Federasyonu'nun koordinasyonuyla ana koridor ve seyircinin bulunduğu bütün mahalleri kapsayacak şekilde tüm Türkiye'de bu sistem uygulanacak" dedi.

Vali Güler, olayın 7 kişilik ve 4 kişilik iki ayrı grup arasındaki omuz atma kavgasının cinayete dönüşmesinden kaynaklandığını hatırlatarak, "Bir musibet bin nasihate bedel misali tribündeki kargaşanın önüne geçilmesi ve 5149 sayılı yasanın uygulanmasında yaşanan sıkıntıların çözümü için kararlı duruşun göstergesi oldu. Tribünlerde fazla sayıda seyirci olması durumunda karşılaşmanın kesinlikle başlamaması yaptırımı da kesinlikle uygulanacak" diye konuştu.

"ALINAN KARARLARA UYMAYAN KULÜPLERE EN AĞIR CEZALAR VERİLECEK" Futbol Federasyonu Başkanı Levent Bıçakçı da federasyon yönetim kurulunun olağanüstü toplantıya devam edeceğini ve alınan kararların yazılı olarak kamuoyuna duyurulacağını belirtirken, "Bu kararlara uymayan kulüplere de en ağır cezaları vereceğiz. Bu konuda hem kulüp başkanlarımız, hem vilayetten yardım alacağız. Her türlü yaptırımı uygulayacağız" dedi. Bıçakçı,toplantıya bütün kulüplerin katıldığını, hava muhalefeti dolayısıyla bazı kulüplerin başkan veya başkan yardımcısı düzeyinde katılamadığını ifade ederek, "Alınacak temel karar grupların ortadan kaldırılması, bedava bilet dağıtımı ve organizasyonu yapılmaması, seyahatlere maç organizasyonunun tamamen kaldırılması doğrultusunda olacak. Hiçbir kulüp şekilde bu yapmayacak, aksi halde büyük cezalar uygulanacak" şeklinde konuştu.
Kulüpler Birliği Başkanı İlhan Cavcav da, birçok karşılaşmada olay yaşanmasının hoş olmadığını ve olayların her geçen gün tırmanışa geçmesinin gelecek açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Ben de bütün arkadaşlarımla görüştüm. Kulüpler adına söz söylemeye imzaya yetkiliyim. Federasyonun alacağı her kararın arkasındayız. Bu olayları birlik ve beraberlik için de önlemek hepimizin görevi" dedi.

Reklam
Reklam

Güler, Cavcav ve Bıçakçı alınan kararların kamuoyunun her kesimi tarafından destek görmesi gerektiğine de dikkat çektiler.