Tarhana Hazır Çorbaya Karşı

Slow Food Foça Zeytindalı Grubu, sağlık ve beslenme uzmanlarının da temkinli yaklaştığı marketlerde satılan hazır...

Slow Food Foça Zeytindalı Grubu, sağlık ve beslenme uzmanlarının da temkinli yaklaştığı marketlerde satılan hazır çorbalara karşılık, Türk Mutfağı'nın efsanevi lezzeti Tarhana’yı dünyaya tanıtmak için kolları sıvadı.

Slow Food Foça Zeytindalı Grubu sağlıklı beslenme ve doğal tarım alanındaki faaliyetlerine devam ediyor. İzmir Foça'da geçen yıl Slow Food - Zeytindalı Birliği tarafından kurulup Türkiye’nin ilk yeryüzü pazarı olma özelliğine sahip olan Foça Yerel Ürünler Pazarı'nda Türk Mutfağı'na özgü geleneksel lezzetler yaşatılmaya çalışılıyor.

Reklam
Reklam

Foça'da pazar günleri kurulan, üreticilerin doğal şartlarda yetiştirdiği ürünlerin satıldığı yerel pazarda, bir zamanlar kış sofralarının vazgeçilmezi olan tarhana çorbasının malzemeleri ve yapılışı sergilendi. Sahip olduğu besin değerleriyle şifa kaynağı olan tarhana çorbasının yapımı için gerekli olan malzemeler,Slow Food Foça gönüllüleri tarafından tamamen doğal yöntemle hazırlandı. Slow Food Foça Zeytindalı Grubunun Tarhana etkinliğine destek olmak için yerel pazara gelen Foça Belediyespor’un alt yapısında eğitim gören öğrenciler, büyük bir özenle tarhana malzemesi hazırlayan hanımları ilgiyle izledi. Kese yoğurdu, un, domates, kuru soğan, tarhana otu, tuz ve acı biber gibi çeşitli malzemelerin bir araya gelmesiyle hazırlanan tarhananın yapımına özenen bazı kız öğrenciler de, tarhana hazırlayan Slow Food gönüllülerine yardım etti.

Slow Food hareketinin bir parçası olarak sağlıklı ve hakkaniyetli beslenme kurallarını hayata geçirmek adına kurulan Foça Yeryüzü Pazarı'nın iyi, adil ve temiz üretim yapan yerli üreticilerin, tüketicilerle buluşmasını sağlayan bir pazar görevi üstlendiğini belirten Slow Food Foça Zeytindalı Birliği Başkanı Gül Girişmen, "Bugün burada marketlerde satılan bazı hazır çorbalara karşılık, yine hazır diyebileceğimiz ama bu sefer tamamen doğal yollardan hazırlanan tarhana çorbasının temelinde nasıl yapıldığını özellikle çocuklarımıza göstermek istedik" dedi.

Reklam
Reklam

Öte yandan günümüzde özellikle çocukların gelişme döneminde hazır çorbaların asla tüketilmemesi gerektiğinin uzmanlar tarafından sık sık ifade edildiğini anlatan Girişmen, şöyle konuştu: "Bu anlamda bugün gerçekleştirdiğimiz etkinliğin amacına ulaştığına inanıyorum. Çünkü bu etkinliğe çocuklarımız beklediğimizden çok daha fazla ilgi gösterdi diyebiliriz. Meraklı gözlerle tarhana hazırlayan gönüllülerimizi izleyen çocuklarımızın hazır ile doğalın farkını çok mantıklı ifadelerle mukayese ederek yorumlarda bulunması ve tarhana hakkında sorular sormaları bizleri ayrıca mutlu etti.”

Foça Yeryüzü Pazarı olarak İtalya'ya davet edildiklerini ve orada Earth Market'e dahil olacaklarını açıklayan Girişmen, şunları söyledi: "Tarhana çorbamızı İtalya'da tüm dünyaya tanıtacağız. Orada da bu eşsiz lezzetimizin hazırlanışını sergiledikten sonra pişirip katılımcılara sunacağız. Bu noktada bugün Foça'da gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik tarhana çorbamızı taşıyacağımız İtalya Earth Market öncesinde ilk adım oldu diyebiliriz."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: