Tarhana nasıl yapılır?

Kış aylarının vazgeçilmesi olan tarhana tarifini yapmakta zorlanıyorsanız veya ev yapımı tarhana nasıl olur sorusunun cevabını bir türlü bulamıyorsanız size vereceğimiz tarife muhakkak göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Besin değerleri yüksek olan ürünlerden yapılan tarhana içerisinde bolca vitamin ve mineral barındırıyor. Şifa kaynağı olan tarhanayı yapmayı gözünüzde yapmayı asla büyütmeyin. Size vereceğimiz ev yapımı tarhana tarifiyle, tarhanayı çok rahat ve kolay bir şekilde hazırlayabileceksiniz.

Tarhana için gerekli malzemeler…

1 kg domates
1 kg biber
1kg soğan
1er kaşık domates ve biber salçası
3 kaşık yoğurt
10 gr kadar yaş maya
Aldığı miktarda un
1 bardak tuz
Dilediğiniz baharatlar

Tarhana yapılışı

Derin bir tencerenin içerisine ilk olarak biberleri daha sonra ise ortadan ikiye kesmiş olduğunuz soğanları ve en üst kısma da domatesleri yerleştirin. Tencereleri yerleştirdiğiniz malzemelerin üzerine 2 bardak su ilave edin. Ve haşlamaya bırakın.

Reklam
Reklam

Haşlanmakta olan sebzeler iyice yumuşadıktan sonra ocaktan alın. Sebzeleri daha sonra bir süzgeçten geçirerek suyunun dışarıya çıkmasını sağlayın. Daha sonra suyunu çıkartmış olduğunuz sebze püresini büyükçe bir yoğurma kabının içerisine alın. Daha sonra karışımın içerisine yoğurdu ilave edin ve hemen arkasından suyla açmış olduğunuz yaş mayayı ekleyin. Daha sonra karışımı homojen bir kıvama gelene kadar karıştırın.

Unu da yavaş yavaş ilave ederek karıştırmaya başlayın. Unu ilave ederken hamurun çok sert olmamasına özen göstermeniz gerekir. Çünkü hamur tekrar taşacak ve tekrar unla yoğurmanız gerekecek. İlk olarak cıvık kıvamda yoğurduğunuz tarhana hamurunu 5 saat sonra içerisine bir miktar un koyarak tekrar yoğurmaya başlayın. Tarhana hamurunuzu 3-4 gün boyunca unla yoğurduktan sonra ekşimeye başladığında iri parçalar halinde koparıp, güneş görmeyen ancak havadar bir yerde kurutma işlemine geçebilirsiniz.

Kuruyan tarhanayı ince bir elekten geçirin ve toz haline getirin. Kalan büyük parçaları yeniden kurumaya bırakın. tarhananın kesinlikle iyi kuruması gerekiyor aksi halde böceklenme meydana gelebilir.

Reklam
Reklam