Tarih 21 Haziran, Yer Bitlis

Tüm yurtta bunaltıcı sıcaklar etkisini gösterirken Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Nemrut Dağı tırmanan vatandaşlar ise kar...

Tüm yurtta bunaltıcı sıcaklar etkisini gösterirken Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Nemrut Dağı tırmanan vatandaşlar ise kar üstünde kaymanın ve güreş yapmanın keyfini doyasıya yaşadı.

Tüm yurtta sıcak havalar etkisini sürerken, Anadolu'nun yeryüzü cenneti olarak adlandırılan Nemrut Krater Gölü zirvesinde ise kar keyfi yaşanıyor. Ahlat’ta faaliyet gösteren Selçuklu Fotoğrafçılık Kulübü Kültür ve Turizm Derneği’nin (SFK) organize ettiği, www.ahlatforum.com internet sitesi ve Ahlat Gezi ve Yürüyüş Ekibi üyelerinin desteklediği Nemrut Dağı ve Krater Gölü’ne zirve yürüyüşü renkli görüntülere sahne oldu. Yaklaşık 3 bin metre zirveye tırmanan Bitlisliler, burada kışı aratmayan görüntülerle adeta coştu. Gördükleri kar üzerinde çeşitli oyunlar oynayan vatandaşlar, uzun süre kaymayı tercih etti. Kar üstünde çocuklar gibi eğlenen Bitlisliler, türküler söyleyip halaylar çekerek yaz mevsiminde kışı yaşadılar. Kar üzerinde yapılan güreş ise büyük ilgi topladı.

Reklam
Reklam

Nemrut'un zirvesine çıkan ekip, 2 mevsimi bir arada yaşadıklarını ifade ederek, "Yaz ve kışı bir arada yaşıyoruz. Tüm doğaseverleri Anadolu’nun bu cennet köşesini görmeye davet ediyoruz. Zirvede çocuklar gibi eğlendik. Kavurucu sıcaklardan kaçanlar buraya gelsin. Eşsiz doğa manzaraları karşısında 2 mevsimi bir arada yaşasın" dedi.

NEMRUT KRATER GÖLÜ

Anadolu'nun yeryüzü cenneti olarak adlandırılan Nemrut Krater Gölü Van Gölü sahilinde bulunan Bitlis'in Ahlat ilçe sınırları içerisinde yer alıyor. Nemrut, Türkiye'nin en büyük krater gölü olup, adını MÖ 2100'de yaşamış Babil Hükümdarı Nemrut'tan alıyor. Nemrut kraterinin en son 1411 ve 1441 yıllarında faaliyet gösterdiği varsayılıyor. Nemrut Dağı'nın yüksekliğinin, patlamalardan dolayı içte oluşan çökmeler sonucunda 2935 metre düzeyinde olduğu biliniyor. Dağda oluşan kalderanın yüzölçümünün 40 kilometrekare olduğu belirtiliyor. Çapı 6 kilometre olan Nemrut Krater Gölü, Türkiye'nin birinci, dünyanın ise ikinci büyük krater gölü olarak biliniyor. Kalderanın içerisinde 5 göl, çok sayıda lav çıkış merkezi, lav hunisi, sıçratma konisi, sıcak su kaynakları ve 6 adet mağara bulunuyor. Gölün ortalama derinliği 100 metre, en derin yeri ise 155 metre. Deniz seviyesinden yüksekliği 2 bin 247 metre olan gölün, Van Gölü'nden 600 metre yüksekte olduğu belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: