ANKARA (İHA) - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, tarih bilincinin bir toplumun ulus olmasındaki en önemli öğelerinden biri olduğuna değinerek, "Tarihimize sahip çıkmak, geçmişimize olduğu kadar, bugünümüze ve yarınımıza karşı da en önemli sorumluluğumuzdur" dedi.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in himayelerinde düzenlenen '14. Türk Tarih Kongresi' başladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu'nda başlayan Kongre'nin açış konuşmasını yapan Sezer, tarihin, bir ulusun kimliğinin ayrılmaz öğesi, ulusların oluşturduğu uygarlıkları ve toplumsal olayları aydınlatmaya yönelik işleviyle tarihin geçmişle gelecek arasnıda köprü kuran önemli bir bağ olduğunu vurguladı. Tarihin zengin bir hazine olduğuna işaret eden Sezer, "Uluslar tarihlerini ne kadar iyi ve doğru araştırırlar ve yorumlarlarsa, kuşkusuz çağdaşlaşma yarışındaki başarıla da o oranda artacaktır. Tarihi doğru okumak, yorumlamak, tarihteki kimi olay ve deneyimlerden gerekli desrleri çıkarmak, çağı yakalamanın temel koşullarındandır" dedi.
Sezer, tarih bilincinin bir toplumun ulus olmasındaki en önemli öğelerden biri olduğuna dikkat çekerek, "Ulusların geçmişleriyle ilgili en doğru bilgilerin açığa çıkarılmasıyla oluşan tarih bilinci, toplumların bugününü daha iyi değerlendirmelerine ve gerekli sonuçları çıkararak, geleceğe daha iyi hazırlanmalarına yardımcı olmaktır. Tarih bilincinden yoksun toplumların, kimliklerini koruyarak yükselmesi, uygarlık ailesinin saygın üyelerinden biri durumuna gelmesi olanaksızdır. Bu nedenle, tarihini bilmeyen ve ulusal değerlerini korumayan ulusların, gelecekte de başarılı olmaları beklenemez" şeklinde konuştu.
Çağdaş uygarlık, her ulusun kendi kültürüt ve kimliğini koruyarak uygarlığa yaptığı katkılarla biçimlenmekte ve zenginleşmete olduğunu hatırlatan Sezer, Türk ulusunun bizlere her zaman gurur duyacağımız köklü bir tarih mirası bıraktığını söyledi. Tarihe sahip çıkmanın geçmişe olduğu kadar, bugünümüze yarınımıza karşı da en önemli sorumluluğumuz olduğunu kaydeden Sezer, "Tarihimize sahip çıkmakla yapılan, kendi değerlerimizi korumak ve yaşatmaktan başka bir şey değildir" dedi.
Tarihsel gerçekleri bilmeyenler ya da bilerek çarpıtanlar ve bundan çıkar sağlamayı umanlar yanında, bu gerçeklerden gerekli dersleri çıkarmayanların her koşulda başarısız olacaklarının unutulmaması gerektiğine işaret eden Sezer daha sonra şunları söyledi: "Tarihsel yanılgalara dayanan savların ve suçlamaların gerçekliliğini yitirmesi, yanlış sonuçlara yol açmasının önüne geçebilmesi, ancak, gerçeklerin bilimsel araştırmalarla ortaya çıkarılmasıyla olanaklıdır".
Kongreye katılan MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, tarih açısından doğu ile batı arasında bir köprü oluşturmanın önemli hassasiyetlere sahip olmak gerektiğini belirtti. Sağlıklı toplumların özgür insanlardan oluşacağını hatırlatan Bahçeli, "Tarihin önyargılardan arındırılmış şekilde verimli olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Bilim adamları yaptıkları çalışmalarda sadece dünden bugüne değil, uygarlıklar arasındaki bağları araştırmalı. Böylece geleceğin sağlam temellere kurulması sağlanmalıdır" dedi.
Tarih bilincinin çok önemli olduğunu belirten Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural, kurum olarak tarih bilgisinin tarih bilinci oluşması için çalıştıklarını ve düzenlenen tarih kongresinin tarih bilgisine yeni ışıklar tutacağını söyledi.
Devlet Bakanı Reşat Doğru ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan'ın da katıldığı kongrede, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu da bir konuşma yaptı.